Н яма забележки за 1, 2 и 3 участък от АМ "Хемус, по които в момента се строи. За 4, 5 и 6-а част няма приключила процедура по отчуждаване и няма разрешение за строеж. На участъци 7, 8 и 9 не е установено строителство. По три от участъците пък е работено без разрешително за строеж.Това разкрива проверка на ДНСК, наредена от служебния регионален министър арх. Виолета Комитова, стана ясно по време на пресконференция в МРРБ.

Няма забележки за 1, 2 и 3 участък от АМ "Хемус, по които в момента се строи. За 4, 5 и 6-а част няма приключила процедура по отчуждаване и няма разрешение за строеж. На участъци 7, 8 и 9 не е установено строителство. По три от участъците пък е работено без разрешително за строеж.Това разкрива проверка на ДНСК, наредена от служебния регионален министър арх. Виолета Комитова, стана ясно по време на пресконференция в МРРБ.

Оказва се, че докато в първа, втора и трета част стоителството върви с пълна сила, за участъците 4, 5 и 6 на новостроящата се магистралата няма издадено разрешение за строеж. В последните три части пък дори не е избрано трасе.  Проверката е извършена чрез два способа - заснемане с дрон и административна такава в "Автомагистрали" ЕАД.

"Още през летните месеци започнах да правя проверки по магистрала "Хемус". Първата ми проверка беше на пътен възел на отсечка 6, с известната автокъща, която заварих със скъпа, лъскава и чисто нова строителна техника. Там установихме незаконно строителство. След това получихме сигнал, от Горско стопанство, за незаконни насипи, извършвани от магистрала "Хемус" в горска територия. Съсипани са 187 декара гора", поясни тя.

Комитова отново припомни, че

километър от автомагистралата струва на данъкоплатците и бюджета 17 млн. лева.

"Най-големият нарушител на Закона за устройството на територията е била самата държава", отчете заместник-регионалният министър арх. Иван Шишков. Във връзка с множеството  въпроси относно крайния срок за пускането в експлоатация на АМ "Хемус" от регионалното министерство поясниха, че са намерени документи, в които пише, че  участъци едно, две и три, които са общо 51,5 километра - от Ябланица към Търново, трябва да са готови до 2024 година.  " Следващите участъци предстои да бъдат строени", допълни министърът.

На същия принцип от Министерството на икономиката решават да проверят 416-те язовира в страната. Припомняме, че 631 млн. лв. бяха отделени за ремонт на над 400 язовира у нас, към днешна дата обаче са завършени едва 10. Инспекцията на ДНСК разкрива, че

язовирните стени на вече реновираните язовири също няма разрешително за строеж.

"Радвам се, че са завършени само 10, защото не знаем какво е качеството на бетона заради липсата на строителни книжа", подчерта икономическият министър Кирил Петков, според който дейностите по тях са много по-мащабни от това, което е разписано в договорите им, и цените са значително над пазарните. и. Проучване на ДНСК показва още, че аналогични и по-сложни частни изкуствени водоеми са

били ремонтирани са около 3 пъти по-малко пари

Във връзка с казуса и последният член на Държавната консолидационна компания ще бъде уволнен още днес.