0

Б илет за влака вече ще може комфортно да се купува през смартфон или таблет. Причината е, че очакваното от години мобилно приложение на БДЖ за резервации и продажба на билети е на финалната права на разработката си. Очаква се до края на годината то да бъде готово и пуснато за употреба от клиентите, обяви транспортният министър Николай Събев. Приложението ще има версии за операционните системи iOS и Android.

Свързаност

За повече удобство на всички пътуващи апликацията ще позволява закупуването на интегрирани билети за няколко вида транспорт - метро, влак и автобус. Идеята е различните системи да се интегрират така, че даден пътник да може да закупи билет от метростанция „Обеля“ в София до автогарата в Слънчев бряг. Системата автоматично ще му продава билет за метро до жп гара, билет за влак до Бургас и билет за автобус от Бургас до Слънчев бряг.

Сайт

До шест седмици се очаква сайтът на БДЖ за онлайн покупка на билети да заработи обновен и надграден, допълни Събев. В момента сайтът предлага покупка на билети от и до всички гари в период не по-късно от три часа преди началото на пътуването по разписание. Сайтът обаче не предлага купуване на билет, ако потребителят се намира в чужбина. В момента на сайта не е възможно и да се закупи място за транспортиране на велосипед.