0

В сички хотелиери, които са спекулирали с настанените при тях украински бежанци, ще бъдат наказани. Това заяви във Велико Търново заместник-министърът на туризма Мариела Модева, предаде БНР.

Предстои да бъде взето решение какви да са санкциите, а също и да се определи къде ще бъдат преместени бежанците, за да се проведе успешен летен туристически сезон.

"В момента нямаме еднозначен отговор, но се търсят алтернативи във връзка с ведомствените бази, където могат да бъдат преместени, или в зимните курорти", поясни ресорният зам.-министър,

По думите й съществуват механизми, по които да бъдат засечени нарушения на хотелиери, настанили бежанци. Освен това, се извършва перманентен контрол, но все още няма данни колко са регистрираните злоупотреби.

"Очакваме решение, което да се оформи с постановление на Министерския съвет за начина, по който ще се заплаща. След като бъдат докладвани решения за това какъв тип наказания, ще започнат да бъдат налагани, поясни още Модева.

Статистически данни на Министерството на туризма сочат, че в рамките на двете пандемични години в сферата на културния туризъм се регистрира спад между 40 и 60 %. Към момента обаче се наблюдава тенденция за рестарт.