Н ова стратегия ще помогне на Шри Ланка да увеличи туристите в страната си с 20%. Тя ще привлече повече посетители извън туристически сезон. Това ще стане чрез въвеждането на програма за получаване на безплатна виза при пристигане, предават от сайта economynext.com.

Нова стратегия ще помогне на Шри Ланка да увеличи туристите в страната си с 20%. Тя ще привлече повече посетители извън туристически сезон. Това ще стане чрез въвеждането на програма за получаване на безплатна виза при пристигане, предават от сайта economynext.com.

Проектът трябваше да стартира за 39 страни още този месец, но поради административни забавяния, инициативата се отложи за май. “Ще пуснем пилотния проект като опит да увеличим посещенията извън сезона”, коментира министърът по туристическо развитие Джон Амаратунга. По негови думи това би могло да доведе до ръст от 20%, а в зависимост от крайните резултати, програмата може да се продължи. За момента нейният краен срок е 31 октомври тази година.

Ненатовареният сезон за островната страна започва от април и продължава до юни, а втората му част е от септември до октомври като в някои години дори през ноември няма толкова много посещения. През април миналата година Шри Ланка привлече 93% от средните за месеца туристи, което е с 67% по-малко в сравнение с май и с 75% за юни месец. През 2018 г. страната пусна подобна стратегия за периода септември-ноември, с която туристите използваха намаления в полетите, хотелите и екскурзиите. Според данните, около 8 000 са възползвалите се от пилотния проект. За същата година Шри Ланка прибра 4.4 млрд. долара от туризма, а целта за 2019 г. е

да се генерират 5 млрд. долара от 3 млн. посещения.

Сред страните, одобрени за проекта, попада и България. Освен нея, в списъка са Белгия, Австрия, Хърватия, Чехия, Дания, Германия, Италия, Латвия, Литва, Румъния, Естония, Великобритания, Япония, Южна Корея, Тайланд, Швейцария, Португалия, Полша и други.