0

П родължаваме разговорите в рамките на работната група за запълването на Държавния резерв с допълнителни количества зърно. Процесът беше саботиран умишлено, за да бъде забавен, надяваме се до 10 дни да започне изкупуването, чакаме трансфера на средства от бюджета. Планираме да изкупим 700 000 тона хлебна пшеница и 325 000 - 350 000 тона маслодаен слънчоглед. Това заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов в ефира на БНТ.

По думите му този процес не може да бъде извършен само от една фирма, затова земеделското ведомство участва активно в процеса със собствените си дирекции.

"В комисията сме включили Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), за да наблюдават процеса и да гарантират неговата прозрачност. Цените вече са определени, за хлебната пшеница започваме от 570 лева на тон, а за слънчогледа 1400 лева на тон. Това са таваните", поясни Христанов, като допълни, че съхраняването се обявява чрез отделна процедура - през обществена поръчка, като има достатъчно налични складове и мощности.

"Държавно решение забрана на износ би било въведено в действие само ако има реална заплаха за продоволствения баланс на страната, ние искаме да избегнем подобни мерки", категоричен бе той.

Христанов подчерта още, че от 2 седмици “движението” на пазара за великденските празници при козунаците, яйцата и агнешкото месо се следи постоянно. Той коментира и вчерашната проверка на вноса на храни на ГКПП "Капитан Андреево" от страна на Националната агенция по приходите, Българската агенция по безопасност на храните, ДАНС и Министерството на вътрешните работи.