0

К озунаци на същите цени, но с 50 -100 грама по-леки може да се появят тази година на пазара. Причината е резкият скок на цените на основните продукти, както и на ел. енергията за бизнеса. Това прогнозира изпълнителният директор на асоциация „Активни потребители“ пред „Телеграф“.

Това е тенденция от последните години, която се забелязва не само при козунаците, но и при хляба и други храни, коментира Николов, като посочи, че не са правили такова изследване, защото нямат данни за сравнение отпреди рекордната инфлация. Така, ако преди пекарите са продавали сладкия хляб по 500 грама, то сега може да е 450 или 400 грама. 

Той посъветва потребителите да не оставят пазаруването в последния момент, за да не изпаднат в ситуация да има липса на даден продукт, което би могло да се случи в по-малките населени места. 

Готовите

Цените на готовите пакетирани козунаци пък започват от 3 лева за обикновен, без пълнеж и добавки, които се продават в търговските обекти и стигат до 18-20 лева за сладък хляб от бутикови фурни с пълнеж от стафиди, шоколад и много други. Масовите, които се продават в търговските обекти, са между 3 и 5 лева за 400 грама. Има и панетоне, което напомня италиански коледен хляб, на цена от 7 лева. 

Ръст 

Домакините, които са решили да си го приготвят вкъщи, ще трябва да платят повече за продуктите в магазина. Около 15 лева ще струва тази година домашният козунак, което е с една трета, или 5 лева повече спрямо миналогодишния. Само за продуктите сметката тази година удари 13,50 лв., като с тях може да се приготви около 1,5 килограма козунак. За сравнение през 2021 г. за необходимите продукти са ни стигали 8,50 лв. В сумата обаче не са включени ток и други добавки, които някои домакини влагат, като ликьор или друг вид алкохол, както и мазнина за печене. 

Продукти 

В рецептата за традиционния козунак са включени брашно, яйца, мас или масло, прясно мляко, захар, мая, кората на един лимон, стафиди и локум по желание. Тази година значително е поскъпнало брашното, което вече се продава за 1,70 лв. за кило, а преди година е струвало 1,10 лв. Яйцата от 20 ст. за брой, вече се продават за 45 ст. Прясното мляко също е поскъпнало значително като в момента литър върви между 2,30 и 3 лева. Преди година цената на бутилка от 1 литър струваше около 1,80 - 2 лв. Увеличението при захарта е с 40 ст. и в момента килограм се търгува за 1,80 лева. При маслото също има съществено увеличение, като в момента пакетче масло от 125 грама струва 3 лева, а преди година е било с лев по-евтино.