0

20 лева за вход искат заведения в Китен, ако има популярен изпълнител да забавлява гостите, научи „Телеграф“. Цената на таксата за влизане зависи от певеца, като тя варира от 5 до 50 лева. Сумата не покрива консумация, като всичко поръчано в заведението се заплаща допълнително. Според запознати тази практика кръчмите да взимат такса вход като дискотеките от няколко години, но преди сумите бяха далеч по-ниски. Например миналата година за влизане в кръчма в Китен цената е била 10 лева, а сега е двойно по-висока, разказаха читатели. 

Ръст 

Освен в заведенията са надути цените и на хотелите. Според бранша те ще са с между 15 и 40% по-високи спрямо миналата година. Високите цени обаче отблъскват туристи и в момента в Китен посетителите се броят на пръсти и хотелите са празни. На плажа таксата за ползване на чадър и шезлонг вече е 7 лева, а се очаква в пика на сезона да бъде вдигната с още 1 лев и да стане 16 лева. 

На север таксата за ползване на сянка стига 10 лева, а на някои места дори повече. В ресторантите пък средно увеличението на цените варира от 10 до 15%. Оправданието е, че суровините, доставките и всичко друго, сравнено с миналата година, са скочили с 20-25%. На капанчето на пясъка бирата и цацата струват общо 12 лв.

Екскурзии 

Оказва се, че не само по морето са вдигнали цените, но вече и еднодневният плаж в Гърция излиза по-солено. Туроператорите в Благоевград предлагат пътувания за около 30 лева, като от следващия месец заради високите цени на горивата се очаква цената да се вдигне още, предаде БНТ. Еднодневните турове до гръцките плажове започнаха в края на май и отново са хит сред благоевградчани. Към Гърция всеки уикенд тръгват по 6-7 пълни автобуса.

28 лева е засега цената + 1 лев застраховка, която не е задължителна, но все пак това си е пътуване - море, миди, камъчета, за всеки случай нека да правят тази застраховка, която е в полза на пътуващите", казва Здравка Чимева, туроператор. Предпочитани са близките курорти Тузла, Ставрос, Неа Врасна и Неа Перамос, до които се пътува два до три часа. За чадър и шезлонг на плажа туристите и тази година плащат от 3,50 до 4,50 евро, в които влиза и консумация. От юли цената на еднодневните екскурзии до гръцките плажове ще се увеличи средно с около 10%