0

„Започнахме преговори с гръцките ни колеги за изграждане на нова ядрена мощност у нас, която да бъде ползвана от Гърция по дългосрочен, 20-годишен договор. Ще действаме изключително бързо, при условие че има купувач за тази електроенергия. Вече участваме в терминала за втечнен газ в Александруполис. Водим разговори с южните ни съседи и имаме тяхната подкрепа за това да участваме и в самото пристанище, така че да получим търговски излаз към Егейско море”. Това заяви в ефира на „На фокус” вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Той заяви, че атака срещу Украйна не е била неочаквана на фона на събитията от изминалите седмици и България е започнала да се готви за това. Според Василев Русия ще реагира срещу Европейския съюз като цяло, а не конкретно срещу нашата страна. „Отговорът, който би могъл най-много да навреди на Европейския съюз в краткосрочен план, е спирането на газовите доставки”, поясни вицепремиерът. И допълни, че Гърция вече ни е продала допълнителния газ, който тя не ползва. Василев увери, че валстите у нас имат планове и подготовка за избягване на енергийна криза.

Относно действията на Русия в Украйна Василев заяви, че "това, което се случва в момента не е филм. Това не е нещо, което не ни засяга. Това е нападение на една държава, която обявява война на друга държава без абсолютно никаква провокация. И ЕС, и НАТО, и България правим всичко възможно да помогнем", категоричен бе вицепремиерът.

Според Василев най-тежката санкция срещу Русия до момента в съгласуваната между ЕС и редица държави за замразяване на активите на Руската централна банка. "Путин си мислеше, че има 800 млрд. долара, с които да финансира икономиката на страната си в случай на санкции. След като тези пари обаче бъдат поставени под запор, това ще означава, че Руската централна банка не може да поддържа рублата и няма средства, с които да извършва разплащания по вноса в Русия", обясни финансовият ни министър.