0

Е втино агнешко месо от Северна Македония залива пазара ни. За това сигнализира Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той посочи, че се очаква в рамките на тази седмица да има среща в Министерството на земеделието, съвместно с Българската агенция по безопасност на храните, на която да бъде обсъден контролът по вноса на месо от Северна Македония.

Караколев коментира, че в момента търговците, които го внасят, го продават с 30% по-евтино от родната продукция – по 13 лева за кило без ДДС. Българското агнешко трупно месо струва 19 лева за килограм. Това е проблем за бранша, тъй като подбива цените ни, коментираха от организацията. Потребителите пък могат да разпознаят българското по печата като родното е със син, а вносното с червен.

Субсидия

Очаква се и тази година да се отпусне държавно подпомагане за изкупуване на родна продукция, коментира Караколев. Субсидията ще е 10 лева и ще отиде в кланиците, които изкупуват български агнета. Целта е със средствата да се покрият разходите за транспорт. За да получат субсидия обаче, кланиците трябва да изкупуват родната продукция за минимум 7,50 лева за кило живо тегло. Миналата година подпомагането беше 7 лева на агне, а минималната изкупна цена – 5,50 лева за кило. Тогава фонд „Земеделие“, откъдето се разплаща подпомагането, преведе по сметките на 15 кланици общо 237 377 лв. Те са изкупили 33 911 агнета и ярета от родни производители.

Търговия

В търговската мрежа вече се продава агнешко месо, като цената му към края на миналата седмица е около 18 лева за килограм. Яйцата, които са другият продукт, който масово се купува в по-големи количества за Великден, са в рамките на 20-38 ст. за брой в зависимост от размера и магазина, в който се продават. Така за кора с 30 броя ще броим тази година от 6 до 11,40 лева. Зелената салата, която традиционно се поднася с агнешкото, е по 1 лев за брой. Още толкова трябва да платите за връзка лук.

Междувременно в големите магазини вече пуснаха великденски шоколади и сладкиши. Традиционният за Италия коледен козунак, който вече залива пазара ни и за Великден, е по 4-5 лева за брой. Българските със стафиди и захар са по 2,50 лева за опаковка от 0,500 кг. Продават и италианска коломба, която е по 14 лева за брой. Вафлени яйца, пълни с крем и покрити с шоколад, са по 3 лева, а великденският шоколадов заек струва 2,30 лв. Пакет с шоколадови лакомства от 250 грама се продава по 4,50 лева.