0

В София имотите са поскъпнали средно с 29%. В кварталите "Център", "Изток", южните квартали и бившия "Хладилник" покачването достига 40%. Това заяви брокерът на недвижими имоти Страхил Иванов в ефира на БНТ. По думите му от една година пазарът на недвижими имоти у нас е

„във взрив на покупко-продажби, интерес и цени”.

Междувременно обаче от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) се опасяват от покачване на цените на жилищата над нива, които са непосилни за населението - над 100 000 - 110 000 евро за апартамент. Според Иванов непосилни за хората на трудов договор са цени на имотите над 120 000 евро. Според Георги Шопов от НАСП големият проблем е инфлацията в строителството.

Преди войната тя е била 27%.

„Преди войната арматурното желязо, което е основен продукт в жилищното строителство, е скочило от 1.5 лв. до 1.70 лв за година. В момента е 2.60 лв. Това е спекулативно покачване заради липсата на доставки”, смята Шопов. Според него кораби със строително желязо подновяват своите курсове и се очаква се нормализиране на цените - те отново ще станат 1.70 лв.