0

Д о 2000 лева за тон може да стигне цената на хлебната пшеница до зимата при 700 лева към момента. Ако Европа не предприеме единни действия, през зимата може да има удвояване и утрояване на цената на зърното, прогнозира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на Софийския икономически форум III. Той обясни, че в момента Русия не изнася зърно, а Украйна пък не може, защото пристанищата й са блокирани от Русия, а транспортът по суша е с ограничен капацитет. Повечето количества от зърно са изкупени от Китай, защото те са предложили най-високата цена, посочи Василев, цитиран от БТА. Държавите, които имат най-голяма нужда от зърно, като Северна Африка, ще получат много малки количества, което ще доведе до голяма мигрантска вълна към Европа. Ако Европа не задейства пазарните механизми да се помогне на бедните държави да се сдобият със зърно, може да се очаква масово завишаване на цените на храните в Европа, добави Василев.

Мерки

Действията, които Европа може да предприеме, са износът извън Европа да бъде контролиран и не да отива към тези, които предложат най-висока цена, а към тези, които имат най-голяма нужда от зърно. По този начин ще се избегне хуманитарната криза и катастрофа. Взимането на решения на ниво Европейски съюз трябва да се ускори, защото трябва да се действа по-бързо, призова българският вицепремиер.

Цени

Според данни на Министерството на земеделието за година цената на хлебната пшеница е нараснала с 82 на сто и от 394 лева за тон към момента е 717 лева за тон. Царевицата е поскъпнала с 53 на сто и тон се продава за 635 лева. При слънчогледа пък увеличението на годишна база е с 35 на сто и тон струва 1400 лева.

От миналата година досега има драстично увеличение и при зеленчуците, като най-значително е при вносните домати, които са с 57 на сто по-скъпи и вървят по 2,71 лева за кило. Следват ги картофите, които са скочили с 50 на сто и струват 1,08 лева за кило. Доматите от оранжерии вече се продават по 3,28 лева за кило, което е увеличение на годишна база с 48%.

Единствено зелето е поевтиняло с 11 на сто за период от една година като в момента цената му е 0,93 лв. за кило, което е спад с 11% на годишна база. Ябълките са с 12,4 на сто по-евтини и вървят по 1,34 лева.