0

М еждубанковият превод вече ще стига до 10 лева, след като някои кредитни институции отново вдигат тарифите за услугите си, показа проверка на „Телеграф“. Една от най-големите банки уведомява клиентите си физически лица, че от 1 април за изходящите междубанкови преводи с вноска на каса клиентът ще плаща такса от 1% върху сумата, но минимум 10 лева.

Сега тази такса е 4 лева. Сумата е много по-малка – едва 50 стотинки, ако се използва онлайн и мобилно банкиране.

Вноска

Същата банка вдига таксите и за някои касови операции. Така например касовата вноска от физическо лице по сметка на юридическо лице ще струва 0,4% върху сумата, но минимум 4,50 лева. Сега таксата е 0,3%, но поне 4 лева. Вноската по сметка на бюджетна организация ще бъде 0,5%, но минимум 4,50 лева. Таксата към момента е 0,4%, но поне 4 лева.

Друга голяма банка актуализира тарифите си от 28 март. Преводът през системата БИСЕРА ще струва вече 6 лева, при 5 лева към момента. Вътрешнобанковият превод, включително между собствени сметки на един и същи клиент, ще стане 4,50 лева при 4 лева сега.

Справка

Същата банка вдига с 10 стотинки и таксата за справка по сметка през банкомат – от 50 на 60 стотинки. Това е поредното увеличение на банковите тарифи, след като в началото на годината много от кредитните институции реално вдигнаха таксата за теглене от банкомат, като я направиха процент от сумата.

Финансови анализатори обясняват тези промени с преориентация на бизнес модела на банките заради рекордно ниските лихви, които вече не могат да им носят предишните печалби. Политика на банките също така е клиентите да бъдат стимулирани да използват онлайн банкиране, при което таксите са значително по-ниски.