0

Н ад милион и половина повече чужденци се очаква да посетят страната в сравнение с миналата година. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов в ефира на БНР.

По Великден от общо 340 000 пътувания около 60 000 ще се реализират в чужбина, а останалите – у нас. Чакаме 70 000 чужденци да посетят България за празниците.

По отношение на бежанците, настанени в хотели у нас, Драганов подчерта, че "украинците няма да попречат на сезона, тъй като имаме свръхпредлагане".

"Имаме свободен капацитет", увери той.

Експертът коментира и предстоящото предстоящото изслушване на главния държавен здравен инспектор в парламентарната комисия по туризъм във връзка с облекчения за влизане в страната.

"PCR тестовете са бизнес и този бизнес лобира. Ако ги питате тях, те ще кажат – нека да останат. Става въпрос за пари", категоричен бе Драганов, според който PCR тестовете, сертификатите трябва да отпаднат, защото пречат на свободните пътувания.

Директорът на ИАОТ счита, че „в тези трудни времена туризмът ще покаже как работи, защото "не се нуждае от редки метали, нефт и газ в тези обеми, в които се нуждаят други производства".

Заради свръхпредлагането и голямата конкуренция Драганов не очаква драстичен скок в цените на хотелите. Той съветва за предстоящия сезон да заделим по десет лева отгоре на всеки 100 лева.

"Ред неща се рационализират, така че цената да се запази. Виждаме и други, които са увеличили цената – максимум до 20%. И двете формули ще ги наблюдаваме, обобщи експертът.