0

С токи за 501 478 924 лева са продали българите в интернет през миналата година.В тази сума са включени само доходите от продажба на стоки, които клиентите са платили с наложен платеж. Това сочат данни на Националната агенция по приходите, предоставени специално на „Телеграф“.

500-те милиона са заредени от НАП в предварително попълнените данъчни декларации за доходите на физическите лица, получени през 2021-ва. Тези декларации може да се намерят на сайта на приходната агенция. За втора поредна година НАП предоставя тази услуга на данъкоплатците. Тя не е задължителна за ползване, прави се само за тяхно улеснение. В случая с онлайн продажбите е взета информацията за наложените платежи, които куриерските фирми предават на НАП.

Нагоре

Заредената в данъчната декларация сума от онлайн продажби на граждани се е увеличила с над 100 млн. лв. спрямо миналата година, което вероятно е индикатор, че в условията на COVID криза все повече хора са се отървавали от непотребни вещи, за да закърпят бюджетите си. Другата причина може да бъде общата тенденция за увеличаване на обемите на онлайн търговията.

През миналата година в предварително попълнените данъчни декларации е била заредена сума на наложен платеж в размер на 387 158 113 лева. Както от НАП многократно са обяснявали, тук попадат както облагаеми, така и необлагаеми доходи. Необлагаеми са продажбите на лични вещи – стари дънки, обувки, които не ни стават, детско колело, което детето вече е израснало, използвани смартфони и т.н. Получените от такива продажби доходи данъкоплатецът сам трябва да изтрие от предварително попълнената си декларация и да прати на данъчните коригирания вариант.

Доходите обаче, които се водят търговски сделки, дори да не сме регистрирани като търговци – например купили сме стока с цел препродажба, за да реализираме печалба или пък продаваме лично изработени изделия, за да се издържаме, са облагаеми и те трябва да останат в декларацията, за да се начисли върху тях налог.

Договори

Стои въпросът обаче какво става, ако лицето е получавало само доходи от трудови правоотношения и по закон няма задължение да подава данъчна декларация, но същевременно има доходи от продажби в нета, които НАП му е заредила. От приходната агенция обясняват, че ако тези доходи са необлагаеми, лицето няма защо да подава декларация.

„При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми. Естествено, за да са сигурни, е добре всеки да прегледа предварително попълнените данни в наличната в портала за е-услуги негова годишна декларация по чл. 50, като това е възможно с ПИК или електронен подпис и да прецени дали не е извършвал и продажби, които подлежат на облагане. Защото при тази хипотеза за лицето ще има задължение да подаде декларация“, посочват от НАП.

Съгласие

Оказва се, че много малко хора напълно са се съгласили изцяло със сумите от наложен платеж, които приходната агенция им е заредила. Броят на тези лица за миналата година е бил само 6328. Общата сума на декларираната от тях данъчна основа е в размер на 14 758 312,31 лв., съответно общият размер на данъка е 1 757 400,41 лв. За тези лица може с голяма доза сигурност да се каже, че е налице положителен ефект от предварителното попълване на сумите от наложен платеж в годишната данъчна декларация, като те са ги декларирали в пълния им размер, подчертават от НАП.

От приходната агенция посочват още, че не е възможно да се каже с точност каква част от заредените суми от онлайн продажби останалите данъкоплатци са потвърдили като облагаеми. Причината е, че част от облагаемите доходи те може да са получили и от сделки във физически обекти. Например един художник може да е продавал картини в интернет, но и в галерии. Едноличен търговец на дрехи може да продава във физически магазин, но и в сайт. Получените приходи от физическите обекти влизат в общия кюп с тези от онлайн търговия, тъй като за последните няма отделен ред в данъчната декларация. Освен това търговецът може да е признал само част от заредените суми като облагаеми и да е изтрил тези, получени от продажба на лични вещи, върху които не се начислява данък.

Не гледат минимална сума и брой сделки

Основният подход за деклариране на доходите в годишната данъчна декларация е те да са облагаеми. Като доходите, получени от наложен платеж, са облагаеми, когато са от извършвана търговска дейност или от продажба на продукти от основната дейност на лицето, например - земеделски производители, занаятчии, художници и т.н. Няма друго определение за това какво се декларира или не на база минимална сума или брой продажби примерно. Но все пак трябва да се има предвид, че при продажбата на 100 чифта обувки за един месец за 7000 лева трудно биха могли да бъдат посочени като "лични употребявани вещи", обясняват от НАП.