П ри продължаващата суша в Добруджа зърнопроизводителите трябва да оптимизират сортовата структура за предстоящата есенна сеитба на пшеницата, коментира професор д-р Иван Киряков, завеждащ селекцията на зърнено-житните и бобовите култури в Добруджанския земеделски институт, цитиран от БТА.

При продължаващата суша в Добруджа зърнопроизводителите трябва да оптимизират сортовата структура за предстоящата есенна сеитба на пшеницата, коментира професор д-р Иван Киряков, завеждащ селекцията на зърнено-житните и бобовите култури в Добруджанския земеделски институт, цитиран от БТА.

По думите му, ако преди кампанията не завали, подготовката на площите ще бъде трудно и новите пшеници няма да поникнат равномерно.

От 3-4 десетилетия в Добричкия регион не се е случвало в две последователни години да няма сняг и да паднат толкова малко дъждове, заяви професор Киряков и посочи, че от екстремната суша могат да се извлекат и поуки. Според учения земеделските производители трябва внимателно да избират сортовете от различните селекционни центрове, като се даде висок приоритет на българските пшеници, които издържат на засушаване, както и на ниски температури през зимата. Професор Киряков смята, че стопаните трябва да преразгледат и технологията за отглеждане на конкретните сортове пшеница, които изискват различни сеитбени норми и норми за подхранване. В новата кампания трябва да се внимава и с азотните торове, като нормите трябва да бъдат съобразени с фенофазата в развитието на растенията и наличието на влага в чернозема, добави ученият.

През това лято в Добричка област бяха прибрани 216 000 тона пшеница при среден добив 178 килограма. През миналата стопанска година реколтата достигна 719 400 тона зърно при среден добив 553 килограма.