0

United Media, водещата медийна компания в Югоизточна Европа, стана мажоритарен собственик на медийната компания Vijesti в Черна гора.  След одобрението на регулаторните органи компанията получи разрешение да придобие 51% от Vijesti, компания, чието портфолио включва сайт, телевизия и печатно издание.

Vijesti е пример за независимост и работа в полза на обществения интерес; пример за медия, която е градила и съхранила репутацията си през годините. Изключително съм щастлива, че завършихме процеса по придобиването и че Vijesti стана част от портфолиото на United Media. Ще продължим да отстояваме ценностите, с които се откроява на пазара, но посредством партньорството и новите инвестиции ще работим и за достигането на нови аудитории“, заяви главният изпълнителен директор на United Media Александра Суботич.

„Доволни сме, че сделката с United Media бе финализирана официално, което отваря нова глава в развитието на нашите платформи, за да продължим да градим водещата позиция на Vijesti на черногорския пазар. Като нов акционер, United Media се ангажира да уважава и пази редакционната независимост и автономността на медията. Главните редактори на телевизията и вестника ще продължат да бъдат избирани на базата на предложенията на местните съсобственици, на Фонда за инвестиции в медийно развитие (Media Development Investment Fund/MDIF), както и на базирания в Ню Йорк инвестиционен фонд, който подкрепя свободата на медиите и е миноритарен собственик във Vijesti от самото му начало“, коментира Желко Иванович, един от основателите на Vijesti и председател на съвета на директорите.

„Обединението на два от най-уважаваните и влиятелни медийни брандове на пазара е отлична новина за Vijesti и независимите медии в региона. Инвестицията на United Media е гаранция, че иновативната журналистика ще продължи да е в центъра на бизнес модела на Vijesti, както и че компанията ще продължи да разширява предлагането на качествени новини и информация за печатните, дигитални и телевизионни аудитории в Черна гора и отвъд пределите ѝ“ – каза главният изпълнителен директор на Фонда за инвестиции в медийно развитие Харлан Мандел.

United Media е водеща медийна компания в Югоизточна Европа, която оперира в осем държави. Портфолиото ѝ включва 55 телевизионни канала, включително N1 и Nova TV, ежедневни вестници като Danas и Nova, както и много сайтове и радиостанции.

Фондът за инвестиции в медийно развитие (Media Development Investment Fund, Inc. (MDIF)) е инвестиционен фонд с идеална цел, който подкрепя независимите медии в региона от 25 години. MDIF притежава миноритарни дялове в различни медийни платформи.