0

С редно по 32.8 часа ще виси всеки камион на границата на влизане в България. Причината е влизането в сила от понеделник на изискването за връщането на камионите до базата на домуване на всеки 8 седмици. Прогнозното изчисление бе оповестено от българския Съюз на международните превозвачи.

Проблем

От съюза изразиха притеснения относно влязлото в сила изискване по европейския законодателен пакет „Мобилност“. То все още не е транспонирано в българското законодателство, тъй като България понастоящем обжалва неблагоприятния за българската икономика пакет в съда на Европейския съюз. Транспонирането не е необходимо, тъй като европейският регламент има директно действие, но създаването на местни правила може да увеличи или намали щетите от промените, твърдят от бранша. Оттам настояват за среща с министъра на транспорта Николай Събев, за да обсъдят проблема.

Неяснота

„Към момента ние реално не знаем тези 8 седмици за връщане в базата от кога важат. Утре полицаят в Белгия ще брои 8 седмици от последния път, когато камионът е бил в България или 8 седмици от деня, в който изискването влиза в сила. Българското министерство е това, което ни дължи тези разяснения“, заяви изп. директор на СМП, който не скри разочарованието си от качеството на комуникацията с министерството. От СМП се обявиха и против разхлабването на броя разрешителни със Северна Македония от/за трети страни. В момента те са 1150 на година, а идеята на Събев е да се увеличат до 1500 като част от разведряването на икономическите отношения със съседката ни. Браншовиците са против и либерализирането на броя транзитни и „пълен-пълен“ разрешителни с Турция, които според тях облагодетелстват само турския бранш.

Гаранции

„Българският транспортен бранш е от първостепенно значение за министерството“, увери зам-министърът на транспорта Стоян Новаков, който бе научил за пресконференцията от медиите, а не чрез покана от организаторите браншовици. Новаков припомни, че България води три дела срещу пакета „Мобилност“ и отхвърли обвиненията за неглижиране на бранша от министър Събев. „Не съм му адвокат, но всеки, който е поискал среща с него, я е получил“, каза Новаков и заяви, че за разлика от преди настоящият екип в министерството няма да приоритизира едни фирми от бранша пред други и ще се среща с всички.