В сички заведения ще могат да работят на 100% без ограничение в работното време при предоставяне от страна на клиентите на сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване на COVID-19, PCR-тест или бърз антигенен тест. Бързите тестове ще се поемат от държавата. Това предложиха от служебното правителство по време на среща на туристическия бранш с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, министъра на туризма Стела Балтова, държавния здравен инспектор Ангел Кунчев и експерти, съобщиха от Сдружението на заведенията в България (СЗБ) на Facebook страницата си.

Всички заведения ще могат да работят на 100% без ограничение в работното време при предоставяне от страна на клиентите на сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване на COVID-19, PCR-тест или бърз антигенен тест. Бързите тестове ще се поемат от държавата. Това предложиха от служебното правителство по време на среща на туристическия бранш с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, министъра на туризма Стела Балтова, държавния здравен инспектор Ангел Кунчев и експерти, съобщиха от Сдружението на заведенията в България (СЗБ) на Facebook страницата си.

В момента нямаме окончателно взето решение, затова не можем да кажем, че сме удовлетворени. Важното е, че все пак водим разговори", коментира пред "Монитор" председателят на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов, като допълни, че преди заповедта да бъде пусната, тя ще бъде обсъдена с браншовици. По думите му по време на срещата здравните власти са отхвърлили идеята на СЗБ - представяне на тестове за антитела при влизане или работа в заведенията с мотиви, че до момента подобна стъпка не е предприемана никъде в Европа. Представителите на ресторантьорския бранш очакват новата здравна заповед да влезе в сила в края на месеца, тъй като е нужно технологично време за организация на съответните медицински лаборатории и мобилни станции, които ще правят бързи антигенни тестове за сметка на държавата.

Браншът предложи към гореизброените да се прибави и тест за антитела, но това не беше прието. Очаква се този тип работа да влезе в сила до 3 седмици. От СЗБ информират, че тези правила ще важат за всички сектори от обществения живот, в които има събиране на хора, включително в държавната администрация.От бранша посочват, че тези правила ще заместват затварянето на заведенията без компенсации и ще важат само, когато държавата се намира в „червена“ зона.

"Очаква се този тип работа да влезе в сила ДО 3 седмици.
ВАЖНО! Тези правила ще важат за всички сектори от обществения живот, в които има събиране на хора, начело с държавната администрация!
ВАЖНО! Тези правила ще заместват затварянето на заведенията без компенсации и ще важат само, когато държавата се намира в „червена“ зона", пише още в поста на Сдружение на Заведениета в България.