0

Д ържавната фирма „Сортови семена - Елит“ АД саботира решенията на правителството да попълва държавния резерв със зърно. Отпуснати са 1,1 млрд. лв. за изкупуване на пшеница, царевица и слънчоглед, но интервенцията от държавата ще се забави поне със седмица, предупреди гневен министърът на земеделието Иван Иванов. Причината е, че директорите на дружеството, определено да направи изкупуването, изненадващо подават молба за напускане един ден преди да влезе в сила решението на правителството за интервенцията.

Оставки

Мотивите им за напускане са, че те не могат да изкупуват зърно и имат идея ситуацията да бъде решена по друг начин, каза възмутен министър Иванов. В същото време ръководството на държавната компания не е направило никакъв опит да представи идеите си пред агроминистерството, каза той. Призовавам ги да си подадат оставките, за да може да назначим незабавно други хора на тяхно място. Той окачестви поведението на шефовете на фирмата като абсолютен саботаж, зад който стои партия ГЕРБ, тъй като именно те са назначила тези директори преди една година.

Вариант

Министър Иванов обясни, че „Сортови семена - Елит“ АД е фирма на Министерството на земеделието, която отговаря на всички условия за интервенцията. Според министъра в момента задействат резервен вариант, според който друга фирма под шапката на министерството ще осъществи изкупуването. Сделките ще извършат брокери на Държавния резерв, които няма да вземат комисиони. Цените, на които ще се изкупува фуражната пшеница, ще са различни от хлебната. В момента се прави пълно обследване на складовите бази на територията на страната. Ще има механизъм, който да гарантира възможност на земеделците да продават пшеница, за да освободят складовете си за реколтата, която предстои да бъде прибрана.


Иванов добави, че износът на зърно продължава, а наличните количества на пшеница преди седмица са били 2 млн. и 400 хил. тона. Складовите площи в страната имат обем за съхранение на около 14 млн. тона зърно. Той увери още, че след като държавата попълни запасите си, ще продава на преференциални цени фуражи на животновъдите.