0

Б ез безплатни и евтини чадъри и шезлонги по морето тази година. От Асоциацията на концесионерите на морски плажове заявиха, че на повечето морски ивици се очаква цените на плажните принадлежности да бъдат тези, които са заложени в концесионните им договори.

„Това, че сме защитили и сме спечелили дадената концесия с цена по договор не значи, че ще сложим тавана. За моя плаж например по концесионен договор цената ми е 10 лв. за чадър и 10 лв. на шезлонг, но аз тази година ще коригирам, спрямо предната, и най-вероятно ще ги давам на 6 или 7 лева”, заяви за Николай Димитров от Асоциацията на концесионерите на морски плажове, предаде БГНЕС.

Припомняме, че през миналото лято Министерството на туризма намали концесионните такси и наемите с до 50%, пропорционално на отстъпката от цената на чадърите и шезлонгите за летовници. Сега обаче такава анти COVID мярка не се предвижда. Миналото лято в „Слънчев бряг"цените на чадърите и шезлонгите бяха намалени с 50%. Това лято обаче все още се обмисля дали да се заложи цената, която е по договор.

„В единия район цената е 9 лева, в другите два района цената е 10 лв. за чадър и 10 лв. за шезлонг. Всяка година нашият наем и нашата концесионна такса се индексира спрямо инфлацията, а тази година обявената до момента е 15-16%. Не можем да си позволим да поддържаме ниски цени на плажните принадлежности”, категоричен бе Димитров.

Безплатните чадъри и шезлонги няма да има и на бургаския плаж.

„Към настоящия момент се подготвяме зоните да бъдат с платени плажни принадлежности. В момента не се предвижда възможност цените да бъдат коригирани както миналата година, но на бургаския плаж цените са едни от най-ниските - 1.20 лв. е цената за чадър, толкова е и за шезлонг”, съобщи Симеон Цветков - представител на концесионера на Северен плаж в Бургас. По дъмите им сериозна криза се очертава и със спасителите на плажа.