21 703 студенти и докторанти са теглили кредит, за да покрият разходите за обучение или издръжка.

21 703 студенти и докторанти са теглили кредит, за да покрият разходите за обучение или издръжка.

Това показват данните на образователното министерство, предоставени на „Телеграф“ от началото септември 2010 г. до края на същия месец тази година. Средният размер на отпусканите кредите е 7029 лв.

Спад

През последните няколко години броят на бъдещите висшисти, които се възползват от изгодни заеми, пада, показват наблюденията на Националното представителство на студентските съвети. А причината е, че кредитите вече изобщо не са толкова изгодни. „Таксите за образование се увеличиха и на много от студентите е трудно да се издържат“, каза пред „Телеграф“ Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети. Лихвата на кредитите за учещите е годишна, фиксирана и не може да надхвърля 7%. Тя не е променяна през последните 10 години. Срокът за погасяване на кредитите е 10-годишен и започва да тече една година след завършване на обучението, обясниха от МОН. От ведомството на проф. Николай Денков съобщиха още, че договор за кредитиране на студентите и докторантите са подписали осем търговски банки. Само две от тях обаче предлагат осезаемо по-нисък лихвен процент – съответно 4.95 % и 3.95%. Те обаче не са толкова познати на студентите и бъдещите висшисти масово не знаят, че предлагат по-изгоден заем, обясни Даниел Парушев. Той допълни, че 80% от тях теглят кредит от една банка, където лихвата е 6.5%. Таксите за образование в последните две години скачат, като при медицинските специалности са 30% нагоре, даде пример Даниел Парушев. Между 10 000 и 12000 лв. плащат студентите в МУ, които са платената форма на обучение.

Поскъпване

Отделно стоките и услугите, всичко поскъпва и тази лихва, близка до 7%, е изключително висока и не е нормална за студентски кредит, смятат от организацията. Затова те се срещнаха с министъра на образованието проф. Николай Денков и с представители на Асоциацията на банките. От Националното представителство на студентите изразиха надежда, че лихвите ще паднат. В противен случай интересът към заемите ще продължи да намалява, а студентите да изпитват все повече финансови затруднения. Даниел Парушев подкрепи тенденцията за спад на теглещите кредит с цифри. През 2012 г. близо 4000 студенти са взели такъв, а миналата година едва 400. Според някои анализи причината може да се търси и в това, че студентите ни забогатяват. Повече младежи учат и работят, но в основата на отлива е високият лихвен процент, категоричен е Парушев. Затова пред Асоциацията на банките Националното представителство на студентите е изложило исканията си – фиксираната лихва да падне от 7% на 3% и да има възможност за плаваща съобразно инфлацията. Парушев даде пример и с други държави. Във Великобритания тя е между 1 и 3%, в Испания – 0.3%, Естония от 2 до 5%.