Б лизо 1000-те полицаи, които са командировани допълнително, за да подпомагат летния сезон по Черноморието, ще струват на бюджета по около 20 000 лева на ден. Това показа справка, предоставена на „Монитор“ от МВР.

Близо 1000-те полицаи, които са командировани допълнително, за да подпомагат летния сезон по Черноморието, ще струват на бюджета по около 20 000 лева на ден. Това показа справка, предоставена на „Монитор“ от МВР.

Според данните на вътрешното ведомство точно регламентираната до момента бройка на униформените от вътрешността на страната, които ще са в помощ на колегите си по цялата плажна ивица и курортите около нея, е 947. Не е изключено обаче цифрата да набъбне, особено след зачестилите случаи на изплували жилетки с по няколко килограма кокаин по плажовете.
„Ситуацията може да наложи командироване на още униформени. Ако това се наложи, ще обявим точната им бройка. До момента обаче са точно около 1000“, обясниха от вътрешното ведомство. От там поясниха, че

 командировъчните за служителите на МВР не се различават по нищо от тези на останалите държавни служители

 Според всички наредби те получават по 20 лева на ден, когато са извън дома и населеното си място. При 1000 изпратени души, това прави по 20 000 на ден. За трите месеца, в които трае сезонът, сумата за изпратените допълнително служители ще достигне до 1 800 000 лева.
Униформените ще продължават да получават основната си заплата, а командировъчните ще бъдат взети като бонус, но само при условие, че не се хранят и не пият вода в поделения и бази на МВР. Такива обаче липсват по Черноморието. Така че основната част от изпратените полицаи ще вземат 20-те си лева за всеки прекаран ден на морето.
Основната идея е да патрулират по плажа и в районите около брега през деня. Те ще правят това от 8,30 сутринта до 17,30 вечерта.
Всеки допълнителен час след това ще им се заплаща по 25 ст. Толкова е предвиденото възнаграждение за извънреден труд.
„Не можем да приемем, че нощната обиколка по заведенията ще ни се заплаща по 25 стотинки. Обещаха парите да са поне двойни, което пак не ни устройва. Не можем да следим дилъри за 25 ст. на час“, оплакаха се редови полицаи пред „Монитор“. Те дори се ожалиха, че

 нямат летни униформи като на колегите си от велополицията

 Вместо с къси гащи, те ще трябва да са със зимните си панталони. Единственото, което ще получат, са 1-2 нови тениски с надпис „Полиция“. Няма да имат нито обувки, нито някакви други продоволствия като стек вода, например. 20-те лева трябвало да покрият разходите им. Единственото, което вътрешното ведомство обаче щяло да им покрие, обаче било пътя в двете посоки, както и спането. За последното обаче условията не били никак привлекателни. В повечето случаи командированите полицаи се озовавали в стари квартири или мизерни хотели. Те обаче не се отказвали, тъй като така или иначе прекарвали лятото на морето, а понякога водели и семействата си с тях. Хвалят се единствено, че понякога получавали бонуси за закупуването на минерална вода, които възлизали на около 2 лева на ден.