0

„Миналата седмица аз, като министър-председател, бях извикан от прокуратурата и входирах информация за 19 души. Исках да съм сигурен, че прокуратурата обръща внимание и не ги пропуска. В Брюксел казах, че са 20 души. За 19 бяхме събрали медийни публикации, а на 20-тия го предадохме”. Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков. Той се закани, че всички вече са под един аршин и еднакво равни пред закона. Припомняме, че премиерът Кирил Петков занесе в сряда на прокуратурата списък с 19 имена на известни личности, за които според него има публични съмнения за участието им в корупционни и други престъпни схеми. 

Премиерът декларира от трибуната на НС четиригодишен мандат на кабинета. Това стана в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Иван Тотев. Той обясни, че децентрализацията на общините има три аспекта: административна, политическа и финансова. Ще стартира проект за модел на децентрализация на българските общини, увери премиерът.

Прозрачно управление на средствата на общините, обеща Петков, както и прозрачни общини и общини без корупция. В следващите четири години идеите за децентрализация на общините щели да се реализират, по думите на премиера. "Вие шегувахте ли се преди малко", попита Иван Тотев. Това, което премиерът казал се учело в първия семестър на специалност Публична администрация. В бюджета на властта пък нямало и намек за децентрализация, според него.

"Интересно дали в същата тази лекция сте учили как да се намалява корупцията, как да се увеличава прозрачността", отговори му премиерът Петков. Сега управлявате вие, ще си говорим за вашата корупция, заяде се Иван Тотев.

Хамид Хамид от ДПС излезе на трибуната да поиска повече уважение към премиера и скастри Иван Тотев: "Ако сега премиерът ви попита какво е куролация, вие ще можете ли да отговорите?'