0

4000 българи ще посрещнат Нова година в болница. Това показват данните за броя на хоспитализираните с коронавирус пациенти.

Експертите обаче алармират, че още в началото на 2022 г. случаите рязко ще се увеличат, а заедно с това и приетите за лечение. Причината е новият вариант Омикрон. Макар данните до момента да показват, че той протича по-леко, специалистите са категорични, че това може да не окаже влияние у нас заради ниския брой на ваксинираните. „Омикрон води до много болни въпреки ваксинацията, но броят починали във високоваксинираните държави е много нисък. Не знаем какво ще се случи у нас – нито сме особено много ваксинирани, нито особено здрави“, коментира експертът по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев. Той, както и голяма част от специалистите у нас и в чужбина, обръща огромно внимание на бустерната доза като единствен вариант за по-добра защита. Ето защо здравните власти намалиха срока за поставяне на подсилваща доза.

България беше единствената европейска държава, в която срокът между втора и трета игла бе 6 месеца. Повечето страни отдавна намалиха този интервал. От днес и нашата се присъединява към тях. С препоръката на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев бустер вече ще се поставя 3 месеца след последното убождане. Системата трябва да е готова да регистрира желаещите още от днес, увери доц. Кунчев. У нас с бустер са 265 200 души. На подсилваща инжекция имат право всички имунизирани пълнолетни лица. Ваксинираните с „Астра Зенека“ могат да избират между „Пфайзер“ и „Модерна“ за третата доза. При тези с „Янсен“ бустерът се явява като втора доза, но те също имат право на избор между двете иРНК ваксини.

През последните дни новозаразените у нас бележат лек ръст, който вероятно се дължи именно на Омикрон. Експертите смятат, че новият вариант вече е в България. Това показват и изчисленията на математика от БАН проф. Николай Витанов. Мутацията обаче все още не е официално регистрирана, тъй като за целта трябва да бъде открита в положителна проба от PCR тест, изпратен за целогеномно секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести. От там обявиха, че ще изнесат резултатите в първите дни на януари.

В същото време само за шестте почивни дни по Коледа линейките на столичната Спешна помощ са обиколили 400 ковид адреса. На практика всяко седмо обаждане е било именно за пациент с коронавирус, като общо обработените сигнали за този период са 2660, показва справка на ЦСМП-София, предоставена за „Телеграф“. В централата на Спешна помощ на Сточна гара вече работи и център за ваксинация. Той отвори врати на 26 декември и за четири дни там са направени близо 300 имунизации. Работното време на центъра е от 9 до 18 ч., като той ще работи включително и на 1 януари.