М инистърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и болнични директори дават брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас от 10.00 ч. в Гранитна зала в Министерския съвет. 

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и болнични директори дават брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас от 10.00 ч. в Гранитна зала в Министерския съвет. 

Заетостта на леглата за неинтензивни е 46%, а за интензивни е 25 %.Голям натиск върху системата има в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен. В Пловдив 60% от местата в болниците са заети, в Разград 70%, а в Шумен е 172% такава е заетостта на леглата в страната, като в Шумен са заети и открити най-много места за лечение на коронавируса.

4330 са положителните медицински лица. Активни са 2313 души или почти половината от тях,заяви още проф. Ангелов. Починали са общо 31 от медицинските специалисти. Ситуацията е сложна, каза още здарвният министър. "Ние сме във война, и трябва да победим, чрез мерките."

Решението на зелените коридори, беше обсъдено със самите възрастни хора, и с организации които ги подкрепят. Самите възрастни са поискали зелени коридори в два часови диапазона, обясни здравният министър.Експертите от здравното министерство обмислят ревизия на "зелените коридори" заради недоволството на търговските вериги и гражданите. Те ще обсъдят всички евентуални промени в часовия диапазон със заинтересованите страни и решенията ще бъдат оповестени. 

Излекуваните за седмица са 5766, а общо за тази седмица са 3105 души. "Ако сега се лишим от едни права и свободи, скоро ще ги имаме в тяхната цялост? Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът със своето поведение?Ние сме във война и към тази война трябва да спасим колкото се може повече граждани с мерките, които са възможни. Нищо не знаем за този вирус. Публикациите са в двата полюса на фактите, нямаме основа, на която да стъпи", заяви Ангелов.

На база 14 дневна заболяемост България достигна 68 на 100 хиляди, на 13-то място в ЕС. По отношение на смъртността 14 дневна – 14.3% на 100 хиляди. На трето място в ЕС и на 2 на Балканския полуостров.При тези данни всички области са в червения сектор. Има лек спад в броя на тестовете. Продължаваме обаче да сме 900 на 100 хиляди", обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем решения -важни решения.„Намираме се в ситуация която да вземем дефинитивно решение. Или като общество спазваме мерките такива кавквито са или преминаваме към много по-строги мерки“, заяви той.

За София броя на болните е най-голям, 990 са новозаразените за последните 24 часа, 238 от хоспитализираните са на интензивно лечение, това е и показателя, който следим, защото е важно да няма болни останали без грижи. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Всеки ден, откриваме допълнителни Ковид центрове към ДКЦ-тата,  1600 души са преминали  през тях, а 453 са положителни или 29% от тестваните, обясни още Фандъкова. Днес започва работи и такъв във 24-то и 25-то ДКЦ. Така поликниниките за изследвания ще станат 11. Това са половианта от общинските клиники"

Ръста на хоспитализираните за последните 24 часа, се е повишил. Мерките се спазват все по0добре, има дни без нито един глобен, каза още Фандъкова. „Предстой заседание на щаба, моята позиция е, че мерките не бива да се разхлабват за София и по време на предстоящите празници, каза още Фандъкова.Трябва и внимателно да се помисли по какъв начин да се даде възможност на някои от учениците да се върнат в училище. В началото на следващата седмица ще бъде взето решение за учениците от 6 до 12 клас", добави тя.Не можем да върнем всички ученици в час. Ще обсъдим и провеждането на коледни базари и други неща свързани с месец декември. Тези мерки дават резултат и ще продължим да залагаме на контрола", добави Фандъкова.

Столичният градоначалник увери, че Общината няма намерение да намалява броя на автобусите, трамваите и влаковете и уточни, че метрото към днешна дата се ползва с 40 процента от капацитета му, което е ясен показател за намалелия брой пътници през пандемията.

В брифинга взе участие и директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, той призова към отговорност. "Няма да оставим никой на улицата, но спазвайте мерки и носете маските. Направете така, че да не затрудните системата повече".Обстановката в София е сложна, но в никакъв случай на ниво да сме безпомощни. Болниците вече са много подготвени и заредени, каза още Балтов. Той припомни и брифинга на Цветница през пролетта, когато щаба е обвинен, че плаши хората, и попита какво е различно сега.Тогава имаше строги мерки, а сега решиха, че всичко е наред, каза още проф.Балтов.

Здравният министър подчерта, че ще вземе решение за болницата в Пловдив и двамата души, които починаха там, след като приключи проверката там. Това, което се случва, не мога да го оправдая по никакъв начин. Това е недопустимо и неприемливо за човешките очи. "Сега не е време за реформи, сега е време за това да се справим със сложната ситуация в момента".

"Там, където установя, че заповедите не са спазвани, ще има персонални промени", каза проф, Ангелов.Тоя обясни, че се случва пациенти да бъдат транспортирани от една болница в друга, тъй като състоянието на пациентите се променя.

Здравният министър отчете, че заповедите му не се изпълняват в пълен обем. Конкретно той посочи отказ на мениджърите на лечебните заведения да ги преведат по указания в заповедите вид, както и липса на контрол от директорите на РЗИ-тата.

Самолечението с антибиотици ще доведе до резистентнст на хората към медикаменти, и след време тези хора,няма да могат да се лекуват, защото техният организъм ще е резистентен, каза още Ангелов.Той отново подчерта, че медикаменти не липсват в аптечната мрежа.Не се намираме в извънредно положение, което да налага забрана на износ на лекарства, разясни още Ангелов. Допълнителни хепарини - 360 000 опаковки ще влязат в страната ни и това ще осигури всикчи нуждаещи се.

Антигенните тестове трябва да се потвърдят с PCR тест по препоръки на ЕС, обясни още здарвният министър. Ние имаме закупени антигенни тестове, те са разпределени в лечебните заведения, както и до спешните центрове, които ще ги използват при посещение на адреси и пациенти.  

Когато се направи антигенен тест и се случи пред лечебното заведение – той има въможност да си направи PCR в леченото, който е безплатен. Има право да го направи, но не е длъжен. Много хора си правят антигенни, които са позитивни, но не си правят PCR. Правят го, за да не се ограничи тяххното предвижване в обществото и да не се карантинират", поясни той.

Очаква се да бъде подписан анекс, след който личните лекари да могат да издават направления за PCR тестове, които да нямат лимит.  Отрицателен PCR не означава, че пациентът е отрицателен за COVID-19, беше категоричен още министърът на здравеопазването

"Всички останали случаи, които протичат по типа на вирусната пневмония, които са с изменения в кървосирване и т.н., но отрицателен PCR тест, не означава, че пациентът е отрицателен. Може да е бил положителен в носоглътката, няколко дни напред, след това да се е усложлина клиничната картина и вирусът да не е вече в носоглътката", коментира Ангелов. Той оповести още един тревожен факт, че вече има съобщения в медицинските среди, че има медицински лица, при които "за втори път се позитивира инфекцията с положителен PCR тест. Ще търсим отговор на този въпрос", каза министърът.

Голяма част от хората си правят само антигенни тестове, но не и PCR, за да не бъдат ограничени и продължават да ходят на работа.Много от проблемите в момента при оказването на медицинска помощ на пациентите с коронавирус се дължат на недовършената реформа в здравната система.

Имаме направена поръчка за доставка на още 1 000 000 антигенни тестове, с които да можем да излседваме и да имаме по-ясна картина за заболяваемостта на населението, каза още здравният министър. 

Той каза, че политическата отговорност се носи от министъра и той е готов да си тръгне, ако това се наложи.