0

О т осем години се борим детето ни да проговори, да може да комуникираме с него и да махнем памперсите. Надяваме се да успеем да съберем 24 000 евро, за да заминем в Турция, където лекарите дават надежда, че мечтата ни синът ни да говори, ще се сбъдне. Думите са на Димитър Станев – баща на 8-годишния Марти от Пловдив. Малчуганът е с диагноза аутизъм и неразвита експресивна реч.

Марти всъщност е роден здрав. Когато е на година и осем месеца, е започнал да говори. Казвал е едно и двусрични думички, като: „мама“, „баба“, „кака“. Разбирал е всичко, което му се говори и се е развивал нормално за възрастта си. След третата задължителна ваксина обаче животът на семейството се преобръща. Марти спира да говори и започва да не може да контролира физиологичните си нужди. „След третата задължителна ваксина Мартин спря. Това е наше мнение за ваксината. И на две години и половина му поставиха диагнозата. Казвам, че това е наше мнение. Лекарите винаги ще отричат. Ние сме говорили с професори и те ни казват: „Може да е на един милион, но се случва“, споделя бащата.

В момента 8-годишното момченце все още ходи с памперс, не може да говори изобщо, а разбира почти всичко, което му се казва. „Не всичко разбира, но при ясни и точни изречения, изпълнява“, казва още Димитър. И той, и съпругата му са обнадеждени, когато разбират, че за това заболяване има лечение. Още повече, че Марти е тяхното единствено дете.

От турската клиника са им казали, че първоначално са необходими три вливки на стволови клетки, които ще бъдат направени през 4 дни. В южната ни съседка детето ще бъде консултирано с различни специалисти, между които невролог и логопед. Общата сума за престоя там е 24 000 евро, които родителите Димитър и Краси Станеви от Пловдив не могат да си позволят. В семейството работи само бащата. Майката е ангажирана с грижите покрай 8-годишния малчуган, който до обяд ходи на училище в район „Южен“ в Пловдив, а следобедите посещава Дневен център за деца с увреждания.

В помощ на Марти от около два месеца във Фейсбук стартира страничка „Надежда за Марти“, в която хора даряват скъпи на сърцата им вещи на благотворителни търгове. „До момента сме събрали 10 000 евро, но трябват още“, казват родителите. „Това е сума непосилна за семейството. Скромни хора, трудолюбиви и възпитани. Не ми се мисли какво е на тези родители да знаят, че има лечение и същевременно да нямат финансовата възможност да помогнат на детето си. Това са 24000 евро! Яд ме е, че за едни хора това е само часовникът, който стои на ръката им, това са няколко модерни уреда или телефона. Не искам да съдя никого! Просто си давам сметка, колко сме станали комерсиални всички ние. Вълнуват ни скъпи предмети, луксозни коли, а не си даваме сметка, че можем да дадем НАДЕЖДА и ЖИВОТ на едно дете!“, пише във Фейсбук страницата за Марти близка на семейството.

Дарителската сметка на Марти в УникредитБулбанк:

IBAN: BG24 UNCR 7000 1524 6249 77

За Мартин Димитров Станев