Р ом на 90 години поиска да се ваксинира по време на информационна имунизационна кампания срещу COVID-19 в Шумен. Една от срещите на екип от лекари от РЗИ и медиатори беше в циганската махала "Бялата пръст", а ромите държаха гостите си още час след предвиденото време за среща за да задават допълнителни въпроси, свързани с личните им заболявания. Изненада се оказа 90-годишният бай Сали, по лична карта Мильо Алтек. Много искал да се ваксинира, но го притеснявало, че има слабо сърце и искаше да разбере дали ваксината може да му повлияе негативно.

Ром на 90 години поиска да се ваксинира по време на информационна имунизационна кампания срещу COVID-19 в Шумен. Една от срещите на екип от лекари от РЗИ и медиатори беше в циганската махала "Бялата пръст", а ромите държаха гостите си още час след предвиденото време за среща за да задават допълнителни въпроси, свързани с личните им заболявания. Изненада се оказа 90-годишният бай Сали, по лична карта Мильо Алтек. Много искал да се ваксинира, но го притеснявало, че има слабо сърце и искаше да разбере дали ваксината може да му повлияе негативно.

"Като цяло тези, които дойдоха на срещата искат да се ваксинират. Близките им - деца, синове, внучета са в чужбина, ваксинирани са, възрастните също искат, притесняват ги диагнозите им и търсят повече информация. След срещата ни се успокоиха, ще търсят консултация с личните си лекари и след това ще се ваксинират." - коментира Мариана Добрева от РЗИ - Шумен, която участва в срещата с ромите.

РЗИ съвместно с БЧК организират в три последователни дни информационни пунктове в Шумен пред театъра, пред областната управа и на входа на градската градина, обмислят се подобни "шатри" и пред големите хипермаркети. Според наблюденията на участниците в кампанията в централната градска част преобладават граждани с активен начин на живот, които работят и осъщестяват контакти в тази част на града и повечето от тях са напълно ваксинирани. На ок. 150 анкетирани за час и нещо 64 са декларирали, че вече са с поставена ваксина, 34 проявяват интерес и ще се ваксинират скоро, двама от тях чакат реда си. Млад мъж пък се обади малко по-късно по телефона да съобщи, че вече е минал през кабинета на ул. "Калоян" 1 и си е поставил ваксина.

В Шумен в момента пребивава голям брой български изселници с двойно гражданство, които имат казус. Ваксинирани са с пълния цикъл с китайската ваксина на Sinovac Biotech, но със сертификата, който имат могат да посещават единствено България и от няколко дни и Гърция и биха искали да си поставят и ваксина, която ще им отвори вратите към страните от ЕС. Засега обаче няма указания и практика за прилагане на трета ваксина или друга ваксина на вече имунизирани. Няколко майки с колички са твърдо "за" ваксините, но ще се ваксинират едва когато спрат да кърмят децата си.

Не липсват и скептици. Част от тях се притесняват от краткия срок за който са въведени в употреба ваксините, други се притесняват от странични ефекти, а трети са жертва на конспиративни теории и публикации в интернет и конкретно във фейсбук. При младите мъже и момчета битува и страх, че ваксината би могла да предизвика импотентност, а темата е предмет на коментари в мъжки среди.