0

И стински кошмар в Югозападна България след проливните валежи. Няколко свлачища блокираха пътни артерии. Паднала земна и скална маса затвори главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле. Преди часове той отново беше отворен за движение. 

На две места паднаха свлачища на пътя Симитли – Гоце Делчев. Едното беше в района на село Градево, а другото – при гоцеделчевското село Буково. И двете са разчистени. 

Земна маса падна на пътя Разлог-Якоруда в района на гара "Генерал Ковачев".

Свлякла се земна маса затвори аварийната лента в посока Благоевград при 85-ти километър на АМ "Струма". Движението и там е възстановено.

Скално свлачище затвори тази нощ пътя Бобошево-Невестино. Свличането е след разклона за с. Вуково. Към този час движението все още през участъка е ограничено.

В района на Петрич са паднали над 100 литра дъжд на квадратен метър. Пороят отнесе коли, наводнени са и сгради. Наводнени са и къщи в село Филипово, община Банско.

Снощи беше обявено частично бедствено положение и в община Симитли. Вследствие на интензивните валежи има много наводнени къщи в селата Крупник, Черниче и Долно Осеново. 
 
Сериозни материални щети са нанесени по редица пътища в община Симитли. Компрометирани са и водопроводни съоръжения. Към момента изцяло затворен за движение е пътя за село Сушица.
 
Още вчера са предприети незабавни действия от страна на общинското ръководство за овладяване на ситуацията, които ще продължат и днес. Залети са къщи и край Благоевград. А по обед река Места скъса мост край гоцеделчевското село Господинци.