0

А дминистративният съд - София-град потвърди решението на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси по отношение на кметицата на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова.

Със свое решение от 15 февруари 2022 г. съдът отхвърли внесената жалба на Станиславова срещу решението на Антикорупционната комисия, с което е установен конфликт на интереси за това, че лично е назначила дъщеря си на работа по европейска програма, изпълнявана на общината. Потвърдена е и глобата на кметицата в размер на 5000 лева.

Назначение

Росина Станиславова трябва да възстанови на Столична община възнагражденията, изплатени на дъщеря й, докато е била назначена в условията на конфликт на интереси. Според магистратите кметицата незаконно е сключило договор с дъщеря си по проект за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания по една от оперативните програми.

За публикуваното решение сигнализираха от групата „Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето“. Решението на административния съд може да бъде обжалвано пред ВАС в 14-дневен срок. Въпреки това жителите на третия по големина район на град София призовават Станиславова да си подаде оставката незабавно. В случай че ВАС потвърди решението, кметицата трябва незабавно да напусне поста.

Второ дело

Пред АССГ се води още едно дело за конфликт на интереси срещу Росина Станиславова, която жали друго решение на КПКОНПИ от 2021 г. В него се посочва, че кметицата е определила сама себе си за ръководител на проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" по ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. Тя си е определила и размера на почасовата ставка и е избрала екипа по проекта. По това производство КПКОНПИ я глоби с 15 000 лева, както и отнемане в полза на държавата на сумата, която е получила - 9981,46 лева.