0

А нгличани избраха да кръстят бебето си на български овен. Софи и Джак пристигат у нас съответно от Уелс и Манчестър преди около две години. Младото семейство се установява да живее във великотърновското село Хотница и скоро се влюбва в местната действителност.

Майката и бащата изобщо не изпитват колебание, когато разбират, че ще си имат дете. То ще се роди в България и ще бъде отглеждано и възпитавано само по български, категорични са двамата. Към решението натежали и други фактори, че Хотница е подходящо за отглеждане на малки деца с чистия въздух и вода, биологично чистите зеленчуци и плодове. На 12 юни 2021 г. очакваното бебе се появява на бял свят. Всъщност за него България е първа родина, тъй като то все още не е посещавало тази на родителите си. За избора на бъдещото му българско име голяма е ролята на намиращата се в Хотница ферма „Приятели на четири крака”.

Там живее овенът Райко, който е своеобразният кръстник на бебето. Още със заселването си в село Хотница бъдещите родители често посещавали селската ферма, за да се любуват на домашните животни. Там най-силно ги впечатлило името на овена. Те били впечатлени от това, че името на овена, Райко, всъщност някога в древността е било използвано за назоваване на най-важното небесно светило, слънцето. Така, след като най-накрая и самите те се сдобиват с дълго мечтаната рожба, Софи и Джак решават то да носи това слънчево име. Родителите британци са твърдо убедени, че това българско име ще донесе на тяхното бебе много щастие и късмет в живота.

Съселяните им от село Хотница също споделят техния възторг и са на мнение, че българското име на малкото британско бебе ще му донесе всичко най-добро. „Райко означава слънце. А пък да носиш името на домашен любимец е на здраве и на много късмет”, смятат жителите на село Хотница. Впрочем за силната любов на Софи и Джак към българските имена говори и фактът, че наскоро са прекръстили осиновеното си куче от Бейли на Донка. Двамата британци се влюбили и в българската кухня и българските народни обичаи, които изпълняват заедно с местните жители. Всъщност случайно или не, но скоро след празнуването на Деня на родилната помощ, Бабинден, Софи разбрала, че е бременна и че ще става майка.

Сега родителите продължават да посещават фермата „Приятели на животните”, като оставят бебето си в компанията на четириногите му приятели. За разлика от повечето градски деца, които са виждали селски домашни животни само на картинка или в зоопарка, бебето на Софи и Джак не се страхува от обитателите на селската ферма и редовно си „общува” с овена, овцете, магарето и останалите животни. Родителите Софи и Джак пък искат детето им да живее сред природата и са категорични, че не смятат да напускат село Хотница. Тук те са истински очаровани както от красивата природа, чистия въздух, спокойствието и тишината, така и от отношението на местните жители към тях. Двамата не смятат да се връщат в родината си. Не смятат да предопределят и живота и бъдещето на своето дете и да избират професията му, когато порасне. За тях най-важното е момченцето им да се радва на едно прекрасно детство и да стане добър човек, достоен за уважение.

Фермата „Приятели на четири крака”, в която родителите Софи и Джак срещат овена Райко, е неправителствена организация от типа ферма приют, която съществува от вече 15 години. Собствениците на фермата се грижат за рехабилитирани или претърпели човешко насилие животни и наричат своя проект „Училище за любов, атракцион и отмора”. Всяко от животните има своя история, някои от които са покъртителни. Така например овенът Райко, превърнал се в кръстник на малкото британче, е бил оставен да умре, защото още от малък страдал от мускулна дистрофия и не можел да се изправи на краката си. Собствениците на фермата - Вера и Виктор, го приютяват и решават да го изправят на крака, колкото и това да изглежда невъзможно. В продължение на месеци те се опитват да тренират мозъка на овена да дава правилните команди на краката му. И чудото се случва. Овенът прохожда и започва да стъпва на краката си, отначало плахо, а след това все по-сигурно. И днес вече се разхожда свободно из цялата ферма като един от нейните четириноги обитатели.