0

А рест и сватба бяха атракциите на ритуалите по ваденето на Богоявленския кръст. Празникът в Русе бе помрачен от арест на един от участниците в скачането за кръста.

Оказа се, че мъжът не бил сред записаните и не е преминал медицински преглед, казаха организаторите. При ареста той оказа съпротива и се наложи да бъде изведен с белезници до полицейски автомобил и откаран в Първо районно управление. Иначе кръстът в Русе за поредна година извади рекордьорът на Гинес по плуване с вързани ръце Теодор Цветков. Никой не се изненада от победителя, който досега общо шест пъти е надвивал на ритуала - пет пъти в Дунав край Русе и веднъж в р. Вардар в С. Македония.

Същевременно един от участниците в ритуала по спасяване на кръста в Созопол предложи брак на своята избраница. След като кръстът бе изваден, двама от плувците понесоха на ръце девойка, а един от участниците й предложи да се ожени за него. Младежите бяха поздравени с бурни аплодисменти от всички присъстващи, благословени от отец Димитър и поздравени от кмета на Созопол Тихомир Янакиев. Победителят получи 200 лв. награда, а останалите плувци - по 50 лева.

Не по-малко от 150 калоферци в народни носии играха традиционното си мъжко хоро и тази година на Богоявление в ледените води на река Тунджа. „Мъжкото хоро се играе за здраве. Вярва се, че който влезе в реката, няма да боледува през цялата година. И да, ние знаем, че това е така. Надяваме се нашето мъжко хоро да помогне и на България в борбата срещу Ковид-19. Пожелаваме на всички българи да са здрави и най-лошото да е зад гърба ни“, казаха участници в хорото. За поредна година то отново бе поведено от кмета на Калофер Румен Стоянов.

US посолството почете Ботев

Посолството на САЩ почете великия поет и революционер Христо Ботев на вчерашната 174-та годишнина от рождението му. „Днес празнуваме с вас в невероятната България! Известният български поет и революционер Христо Ботев е роден на тази дата. Почитаме го и си спомняме как посланик Мустафа посети паметника на Ботев в Сливен през 2019 г. и кораба-музей „Параход Радецки” на река Дунав през 2020 г. Споделете с нас как почитате Ботев днес и през цялата година“, призоваха от посолството феновете си в социалната мрежа.