0

В сички ивици по родното Черноморие вече са инсталирали всевъзможни атракциони и очакват търсачите на силни усещания. Изборът е голям, но кандидатите да вдигнат адреналина засега се броят на пръсти. Причината е, че туристите са малко. Най-много са изкушенията, естествено, в Слънчев бряг. По всички ивици там са подредени джетове, парасейлинг, надуваеми рингове, банани, стинг рей, теглени от моторница, разходка с лодка, батути и всякакви други забавления. Спасителните жилетки за всички са задължителни, а за използването на атракционите се минава инструктаж. В унисон с инфлацията цените са променени, но символично.

Най-евтината атракция е на градския плаж във Варна - ролбата. Само 2 лв. е билетчето за водната пързалка, а при платени 10 спускания цената пада на левче. В града са най-ниски и цената на разходка с водно колело е 5 лв. за час, докато по курортите същото удоволствие излиза двойно. Там обаче се предлагат повече атракции, които липсват на ивиците във Варна. Алтернатива на плажните приключения е и огромният „Хепи Ленд“ между Камчия и Шкорпиловци. Освен воден парк там има 8 тематични къта, люлки, заведения и зона за пикник. Входът е свободен за мъници до 3 г., а останалите броят 24 лв. за цял ден, но в сайтове за онлайн пазаруване периодично валят промоции с 50% намаление. Сред предложенията за разходки са и атракционните туристически корабчета с вида на каравелата на Христофор Колумб. Разходката започва по предварително определен час и след резервация. Възможна е и анимация на борда, като пиратско парти и други морски забавления. Офертата за възрастни е 25 лв., а за деца - 15 лв. По 10 лева на човек пък излиза 30-минутна разходка с лодка по устието на река Камчия. Деца до 3 години се качват безплатно. За търсачите на екстремни изживявания са предложенията за преход с каяк по реката. Цената за двудневния преход е 90 лева. Еднодневно приключение с каяк по Камчия или във Варненския залив, плюс обяд, пък може да се уреди за 50 лева, като при допълнителна договорка цената може да се свали до 35 лева.

Уникалното изживяване плуване с делфин се предлага у нас единствено в Делфинариума във Варна и се радва на огромен интерес от страна на българи и чужденци, които правят резервации месеци напред. До октомври удоволствието излиза 200 лв. Малко по-евтино броят мераклиите да се гмуркат до потънали кораби. Най-търсени са подводните турове на 22-метрова дълбочина в морето срещу Св. св. Константин и Елена, където преди години бе потопен правителственият самолет „Ту-154“ на Тодор Живков. Дотам обаче стигат само туристи с водолазна подготовка. За начинаещи се предлага гмуркането на малки дълбочини за 35-40 минути срещу 50 до 70 лв. и с клип за спомен. На Албена туристи вече порят вълните с водни ски срещу 40 лв. за манш и с джетове, които се дават под наем за 10 минути на същата цена. Двойно по-малко струва едночасовото приключение с уиндсърф или карането на каяк, а най-тънки са таксите за 30-минутната разходка с лодка и возенето на банан. За тях летовниците броят по десетачка.

Най-скъп е панорамният полет с парашут, теглен от моторница - 60 лв. Идентични са и цените на Златни пясъци, където туристи вече порят вълните с водни ски и с джетове срещу 50 лв. Водни забавления за туристите има и по-далеч от плажа - в аквапарк „Акваполис“ на Златни пясъци. Входът е според височината, а не според възрастта. Безплатен за целия сезон достъп до атракционите имат деца до 90 см. Израсналите до 120 см след 15 юни плащат 18 лв., а над този ръст цената скача до 35 лв. за целодневно пребиваване. Цената обаче пада след 15 часа на 12 и 26 лева. На съседния до Златни пясъци плаж Кабакум фенове на адреналина чакат откриването на флайборд сезона, за да летят на 8-10 метра над водата. Засега обаче скъпата атракция, която е 150 лв. за половин час, е под въпрос. За сметка на това на Трета буна във Варна след 15 юни отново заработи единственият у нас блоб. Екстремното преживяване е достъпно за всеки над 14 г. В основата му е огромен надувен дюшек. В единия му край от платформа застава човек, а в другия – двама скачат върху надуваемия дюшек и го изстрелват в морето. Ударната доза адреналин излиза 10 лв. за 30 минути. В съседство с блоба в тихите, защитени от буната води, търсачите на силни усещания могат да покарат уейкборд. Еднодневна карта струва 45 лв., двучасовото каране на уейкборд е 25 лв., а най-ранните посетители плащат с 5 лв. по-малко. Търсачите на екстремни изживявания ще могат да се разходят и до Аспарухов мост, откъдето да си вдигнат адреналина с бънджи скокове от най-високата част на съоръжението – 52 метра. За целта там местният клуб „Адреналин“ монтира специална конзола, която се ползва за скокове от смелчаците. Цената за ученици и студенти е 40 лева, а за всички останали – 50 лева. Забавления и вдигане на адреналина във вечерните часове на деня предлага и зоната за отдих край Морска гара - Варна.

И това лято хит сред туристите е летене с парашут над морето. Екскурзията в небето си остава най-екстремното преживяване в Слънчев бряг. Търсачите на силни усещания могат да летят индивидуално или по двойки. Вълнуващ 10-15-минутен полет с парашут над вълните за двама струва 160 лв., а самостоятелният полет с парасейлинг е 120 лв. Излитането и приземяването е на борда на специализиран плавателен съд, наречен паракрафт. На морския съд има и фотограф, който може да заснеме екскурзията на туриста.

Парашутът се издига на височина между 150 и 300 метра, където туристите се наслаждават на незабравими гледки над Слънчев бряг. Има задължителна екипировка - обезопасителни колани и спасителна жилетка. Яхтен пикник на борда на лодка традиционно се провежда от юни до септември. Продължителността на пътуването е 6 часа. Това включва панорамна разходка под платна, акостиране в тих залив – закотвяне на яхтата - къпане, обяд и напитки, скокове във водата. За малчуганите има бънджи катапулти, батути и надуваеми замъци. Любителите на волейбола могат да премерят сили директно на пясъка.

Сърф маниаците могат да утолят страстта си в съседния Несебър. Школата за сърф се намира на южната ивица и е едно от най-търсените забавления на плажа. 30 лева за час струва усещането да се понесеш с вятъра на Южния плаж в Несебър. Клубът за сърф предлага обучение за начинаещи и курсове за напреднали, а цените са най-ниските по-цялото Черноморие, твърдят инструкторите. Те гарантират, че след 2 часа обучение всеки новак може да се задържи над водата. 5 часа тренировки пък са достатъчни, за да обикаляте вече сами върху дъска в морето.

Цената на пакет от 6 часа с индивидуален инструктор е 350 лв. На южната ивица в Слънчев бряг пък се предлага кайтсърф. Тези, които искат да се забавляват върху морските вълни със семейството и приятели, могат да наемат надуваем банан. На атракциона могат да се возят едновременно максимум 8 души. Моторна лодка тегли банана с висока скорост и гарантира много подскачане. Това приключение е подходящо както за възрастни, така и за деца. Десетминутен екшън струва по 25 лева на човек. Същата е цената и за надуваемото легло, което обаче е само за четирима възрастни. Атракцията не се предлага на деца, тъй като е изключително екстремна.

Бъркаме се с 90 лв. за 15 минути каране на джет

Сред най-изкусителните предложения е сърфирането с джет. Атракцията се предлага в Слънчев бряг и Созопол. Туристите могат да избират времето и цената за разходка.

Скоростните мотори се дават под наем за 15, 20 и 30 минути, а моторницата може да се наеме и от двама. Няма почти никакво значение дали сте начинаещ или напреднал, защото на брега дежури инструктор, който дава подробни указания за управлението на машината. Придвижването от брега става в обособени коридори. Сърфирането с джет за 15 минути струва 90 лева, за 20 минути цената е 100 лева, а за 30 минути - 130 лв. Летовниците в Слънчев бряг могат да избират още между банан, летящ ринг и надуваемо легло. Морското приключение с надуваем ринг или надуваем банан е за онези, които също обичат високите скорости и силния адреналин. Забавлението е стопроцентово, и то на най-добрата цена.

50 лв. за риболов с лодка на юг, ездата е 75 лв. на час

Ако сте запалени по риболова, то няколко часа мятане на въдиците от рибарска лодка с осигурени такъми ще ви излезе 50 лв.

За любителите на конната езда е осигурен хиподрум с фиксирана такса от 75 лв. за 1 час. Десетки фирми предлагат различни маршрути за сафари с мощни джипове и разходки с АТВ-та. Двете удоволствия струват по 60-70 лв. В Слънчев бряг се предлага и една от най-невероятните атракции, която привлича туристите като магнит - екстравагантно сафари с трабантче кабриолет.

Момински и ергенски партита на яхта - хит в Албена

Оказва се, че разходка с малка яхта е тройно по-евтино от сърфирането с джет. За час круиз из Варненския залив и тематично гръцко парти цената е 20 лева на човек, а с бонус храна и напитки - 32 лв.

Наемите на яхти обаче са солени в зависимост от екстрите и големината. 275 евро на ден струва удоволствието за наемането на яхта с 6 спални места, 400 евро за по-луксозна. Наемът на суперлуксозен съд с всевъзможни екстри излиза от 500 до 1000 евро на ден. Моминско или ергенско парти на яхта пък е хит в Албена. Офертата включва и специално организиран полет с парашут за булката или младоженеца. Пътува се от Балчик до Албена, нос Калиакра, след това обяд или следобедна закуска в мидената ферма „Дълбока“ с бутилки шампанско. Аквапаркът в Албена е най-голямата водна атракция по Добруджанското море. Безплатен и неограничен достъп до водните атракции имат само гостите на 9 хотела. Безплатен е и входът за деца с ръст до 90 см.