0

М ощите на светите братя Кирил и Методий пристигнаха в София. Те дойдоха от Света гора и бяха посрещнати на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Александър Стамболийски",  откъдето с литийно шествие бяха пренесени до катедралата "Света Неделя".

Те бяха посрещнати от президента Румен Радев.

“За първи път тези мощи се изнасят в Славянска страна. Това е безспорно признание за огромния принос и неразривна свързаност на България”, заяви държавният глава.

„В мощехранителница се съхраняват частици от телата на двамата славянобългарски просветители и равноапостоли. Една частица от ръката на св. Кирил и две частици от ребрата на св. Методий, както и една много малка частица от честния животворящ Кръст Господен”, обясни игуменът на Гигинския манастир отец Никанор.

В посланието си патриарх Неофит определи денят, като исторически. Думите му бяха прочетени от белоградчишкия епископ Поликарп.

“Вярата и писмеността, които ни дариха светите Кирил и светите Методий винаги са били и си остават главния залог на народното ни съществуване”, каза епископ Поликарп, Викарий на Патриарх Неофит.

За минути пред храма се събраха стотици. А историците реагираха:

“Това е една грандиозна манипулация, която се извършва в навечерието на най-светлия празник - 24-ти май”, заяви историкът проф. Лиляна Симеонова.

Професор Лиляна Симеонова е изучавала с години ватиканските архиви и историята за мощите на Св. Св. Кирил и Методий.