0

М инистърът на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил вчера следобед доклада по случая, станал по-известен като „Барселонагейт”,  на главния прокурор Иван Гешев, съобщи NOVA.

В понеделник стана ясно, че сигналът за къща на бившия премиер Бойко Борисов в испанския град Барселона, бива проверяван от испанските власти, които разследват информация за недекларирани милиони от български политици. Това става ясно от доклад, получен от МВР на 2 февруари. В 22 страници полицията в Испания говори за български публични личности, описани са и различни транзакции. Става дума за скандала, известен у нас като „къщата в Барселона”. Испанските власти допускат, че сумата от 5-те милиона евро, с които тя е била закупена от българи, може да са свързани „с недекларирани средства от висши служители на българското правителство”, „включително тогавашният премиер Бойко Борисов”, се твърди в документите.

Изводът на испанците е, че подадената жалба е вярна, тъй като имало доказателства за множество индикатори, „свързани с корпоративни транзакции, които могат да конституират предполагаемо престъпление - международно пране на пари на стойност на 5 милиона евро”.

Новината беше коментирана от премиера Кирил Петков. „Това, което ясно се показва, е, че испанските власти ни казват има реална опасност от пране на пари  и парите, тези 5 милиона, най-вероятно са свързани с високопоставени български политици. С друг думи вече не говорим за медии, тука говорим за испанските власти. Аз лично не съм виждал тази страница на доклада, но ми казаха днес, че част от доклада включва и снимка на Бойко Борисов като не е свързано да са казали точното обвинение, но е факт, че испанските власти са я включили тази снимка”, заяви Петков.

В понеделник последва и извънредна пресконференция на Бойко Борисов, който категорично отрече да е имал къща в Барселона и да има нещо общо със скандалните разкрития. „Единственото общо с моето име във въпросните медийни публикации е, че ме има на снимка. Претоплят скандал, в който искат да ме забъркат. Нито съм имал къща или други имоти в Барселона, нито имам, нито ще имам. Живея в Банкя. Там, където съм се родил, там, където влачеха ковчези. Внушенията, които се правят, дори ми дават възможност да наема адвокат, за да се защитавам”, заяви Борисов.