К арантината на учениците, които са поставени под 10-дневна домашна изолация като контактни лица, ще бъде вдигната, за да могат да положат националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити.

Карантината на учениците, които са поставени под 10-дневна домашна изолация като контактни лица, ще бъде вдигната, за да могат да положат националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити.

От образователното министерство обясниха за „Монитор“, че вече са изпратили запитване към Министерството на здравеопазването относно явяването на децата от 4-ти, 7-и, 10-и и 12-и клас, които са под карантина, но не са с положителен тест за коронавирус. При получаване на разрешение от страна на здравните власти тези ученици ще могат да се явят присъствено на изпитите в отделни класни стаи при спазването на всички противоепидемични мерки, посочват още от МОН.

Експерт от МЗ коментира, че има различни идеи и вече е прилагана подобна мярка, но предстои да се съгласува кои мерки са най-подходящи.

Миналия юни 17 седмокласници бяха изолирани сами в стая за националното външно оценяване по български език и литература. Учениците бяха здрави, но поставени под карантина заради контакт със заразени с COVID-19. 20 седмокласници също решаваха задачите по математика изолирано от всички останали. Тогава за да не пропуснат изпита, който служи за вход за гимназия, регионалните здравни и образователни инспекторати бяха предприели всички мерки за безопасното явяване на миниматурата.

За матурите миналата година обаче не бе предприета подобна мярка. Зрелостниците, които бяха поставени под карантина, не успяха да се явят на редовните изпити на 1 и 3 юни. За тях тогава остана възможността да положат матура на втората сесия, която се проведе на 27 и 28 август. Изпитите в 4-ти и 10-и клас пък бяха изцяло отменени. Тази година обаче няма индикации това да се случи въпреки предложението националното външно оценяване за четвъртокласниците и десетокласниците отново да не се проведе. Така ако Министерството на здравеопазването одобри предложението на МОН, учениците от четирите випуска, които са поставени под карантина след контакт, ще могат да се явят на изпитите и да не бъдат възпрепятствани да кандидатстват за друго училище или университет. Оценката от външното оценяване на 4-ти клас е важна за приема в математическа гимназия и НГДЕК, където участва в балообразуването.

Резултатите от изпитите са важни и за седмокласниците. От тях се формират 400 от общо 500 точки, които могат да съберат за бала, с който кандидатстват за гимназия. Десетокласниците от обединените училища (б.а.- в тях се обучава до 10-и клас) използват резултатите от външното оценяване, ако искат да продължат обучението и в 11-и и 12-и клас и да вземат диплома за средно образование.

Зрелостниците също ще използват оценките си от матурата, за да могат да кандидатстват в университет. 41 още приемат първокурсници на база знанията, които са показали на държавните зрелостни изпити.

Мерките, при които ще се провеждат външните оценявания и матурите, няма да бъдат по-различни от миналогодишните.

„Основните мерки са ясни - отстояние, дезинфекция, отделени потоци и т.н. Ако те могат да бъдат ясно разписани, конкретно за тази ситуация и тези нужди, можем да ги разработим заедно с МОН, така че да бъдат ползвани от всички“, обясни главният държавен здравен инспектор доц.д-р Ангел Кунчев. Преди изпитите в училищата се провеждаше дезинфекция, бяха поставени и дезинфектанти.

В школата с повече от 100 ученици на изпит бяха отворени два входа, за да се спазва дистанция и да няма струпване. На входовете имаше и филтър, като медицинските сестри проверяваха температурата на учениците. В изпитните зали бяха разпределени средно по 10 деца, за да имат отстояние от поне 1,5 метра помежду им. Учениците трябваше да влизат с маски, но по време на изпита имаха право да ги свалят.

Само 6 присъствени дни за 7-и, 8-и и 10-и клас

Учениците от 7-и, 8-и и 10-и клас ще учат само шест присъствени дни при следващата ротация според новия график в заповедта за временните противоепидемични мерки у нас до края на май. В него е разписано, че от 17 до 28 май в клас ще учат 6-и, 7-и, 8-и, 10-и и 11-и. Тогава обаче има и множество неучебни дни - 19-и 21-ви заради матурите, 24-и и 25-и. 6-и и 11-и клас се връщат в клас от 10 май, затова те ще успеят да направят 11 присъствени дни, но за учениците от 7-и, 8-и и 10-и клас ще бъдат само шест. Първоначално предложението на образователното министерство бе петте випуска да учат в клас от 17 май до 4 юни. В заповедта обаче не е обхваната последната седмица. 31 май е учебен ден, но не фигурира в графика. Това означава, че или предстои нова смяна на ротация, или в края на месеца присъствено ще се върнат всички ученици от 5-и до 12-и клас.

Следващата седмица в клас продължават да участ само три випуска от прогимназиален или гимназиален етап - 5-и, 9-и и 12-и клас.

От 10 до 14 май към тях ще се присъединят и 6-и и 11-и клас, които прекараха най-дълго време в онлайн обучение.

Присъствено ще продължат да бъдат и учениците от начален етап, както и тези, които се обучават в слети паралелки и в такива, които са единствени за съответния клас на училището.