0

Прекратена е операцията на Военноморските сили за откриване на докладваните на 28 март миноподобни обекти в морските пространства на България, съобщиха от ВМС. След последователно обследване на районите с вертолет и кораб, плаващи мини не бяха открити.

Във връзка с получените два сигнала за забелязани мини на около 37 морски мили изток-югоизток от нос Галата, Военноморските сили изпратиха вертолет от състава на авиобаза „Чайка“ и кораб със специална група на борда от Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Вертолетът „Пантер“ извърши полет от 12:50 до 15:00 часа на 28 март за обследване на двата района. В единия от районите са открити плаващи пластмасови черни кутии, а в другия не са открити плаващи миноподобни обекти.

Продължава воденето на наблюдение и периодично обследване на морската повърхност от въздуха. Припомняме, че три мини бяха открити на територията на Черно море - първата, близо до шелфа на Игнеада, близо до българската морска граница с Турция, втората близо до нос Галата край Варна, а третата до нос Мидия.

Турското Министерство на отбраната написа в Туитър канала си, че въпросната мина е била обезопасена от екипите на SAS и е предприета интервенция за нейното неутрализиране. 

Междувременно стана ясно, че в района на Инеада (окръг Къркларели, Северозападна Турция) е изпратен миночистач, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Миночистачът ще претърсва района за наличие на мини, след като вчера там бе открита такава. Мината бе открита в морето близо до границата с България. Всички мини, намерени на турска територия са обезвредени.