0

Г оляма част от персонала на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна може да напусне скоро, а токът да бъде спрян.

Работещите в болницата не са взимали заплати от 10 месеца. Те стоят на работа, защото повечето са пенсионери получават някакви доходи, съобщи БНТ. Днес токът ще бъде спрян за два часа, утре за четири, а от сряда ще бъде спрян окончателно.

Директорът на лечебното заведение доц. Христо Ганчев заяви, че ако токът спре, ще вземе болните и ще ги заведе при кмета или председателя на общинския съвет. Дължимата сума за ток е 65 000 лв, което според него не е много за общината.

"Абсурд е да оставим болницата без ток. Не може да се приготвя храна, да се правят процедури. Болницата е извън града, знаете ли какви неща могат да се случат. това е пълен абсурд", каза доц. Ганчев.

В болницата един туберкулозно болен се издържа за 60 лв, а има нужда от 90 лв. на ден, което е част от проблема.

От МЗ заявиха пред БНТ, че планират увеличение на средствата за болен на ден. От там обаче припомниха, че едноличен собственик на капитала на болницата е община Варна.