0

Щ е създадем звено за мониторинг и анализ на това какво се случва в социалните мрежи и медийния пейзаж. Това каза министъра на електронното управление Божидар Божанов пред депутатите от парламентарната вътрешна комисия, предаде БГНЕС. Идеята е да се проследи пътят на фалшивите новини, прокарвани през социалните мрежи, и да се анализират тенденциите. 

Божанов посочи пред депутатите, че към момента няма държавен орган, който да има изрични правомощия по тази тема.

„Министерство на електронно управление по линия на информационното общество и киберсигурността припозна в проекта за устройствен правилник, че това е тема, в която може да има възможност да прави политики. Те са основно законодателни инициативи и някакви по-меки мерки разбира се, министерството няма силова роля ”, каза Божанов. По думите му, във връзка с тези правомощия, които са припознали в темата информационно общество и киберсигурност, ще създадат звено за мониторинг и анализ на това какво се случва в социалните мрежи и медийния пейзаж.

„Тук трябва да уточня, за да няма разни интерпретации – не става въпрос министерството да следи един или друг човек какво поства или една или друга група какво пише, защото това отново би се превърнало в някакъв репресивен апарат. Идеята е да следи тенденции, да следи разпространение на определени наративи - как те текат във времето, кога се засилват, кога отслабват, да ги свързва със събития в реалния свят и да предоставя на министерствата доклади за теми, които са свързани с тяхното поле на компетентност", посочи министърът.