0

В Съвета за електронни медии в понеделник и вторник се провеждат изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българската национална телевизия.

В първия ден от седмицата бяха изслушани журналистът Сашо Диков, бившият главен юрисконсулт на БНТ и бивш директор на правната дирекция в БНР Ирина Величкова, спортният журналист Сашо Йовков и Василена Матакиева, която е член на управителния съвет на БНТ, предаде БНР.

Журналистът Сашо Диков коментира, че най-важното е връщането на доверието към БНТ: "Тази свещена крава, наречена БНТ, никой не смее да пипне десетки години. Гръбнакът на Канал 1 трябва да бъде новини и публицистика".

Другият кандидат - Ирина Величкова, установи, че БНТ е в криза и евреме за рестарт: "За жалост програмните схеми - защото те са 4 -  на БНТ, приличат на дрипави кърпени черги. Несъответстващи с лицензите, за които са издадени".

Сашо Йовков участва за трети път в конкурса. За него финансирането на обществените медии трябва да става чрез процент от БВП: "Това може да стане по един-единствен начин, за да се отървем от "любовната" прегръдка на политиците".

БНТ 1 да остане политематичен канал, а БНТ 2  - територия на култура и образование, предлага Василена Матакиева, която е и сегашен член на Управителния съвет на БНТ. Тя добави, че хората в БНТ са нейния капитал: "Защото в БНТ работят над 1300 души, реално сега заетите щатни бройки са 1190, а в търговските телевизии бройката им е по-малко от половината. Веднага обяснявам - собствената продукция, която произвежда БНТ, е в пъти повече от тази на търговските телевизии, които произвеждат новини и известно количество публицистика".