0

В подкрепа на организираните от КНСБ протести в цялата страна от различни структури днес от 11 часа пред служебния вход на сградата на Народното събрание ще излязат представители на федерация "Култура", синдикат "Огнеборец" и Съюз на транспортните синдикати в България. Те ще изразят несъгласието си с предвидени параметри на проектобюджета.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) се обявиха в подкрепа на протестите. От КНСБ определят като справедливо искането на огнеборците за ръст на възнагражденията с 20 процента в проекта за бюджет на МВР за 2022 г., както и подкрепят искането за допълнителен ресурс за капиталови разходи от минимум 100 млн. лв. и настояването за подобряване на диалога с политическото ръководство на МВР.

„Поради тази причина настояваме за ръст на доходите на работещите в бюджетната сфера с минимум 10% процента, а за работещите „на терен“ с 15 процента. Според нас е необходимо поне да бъде компенсирана рекордно високата инфлация, в която се намираме. Към януари 2022 г. инфлацията е 9,1 процента спрямо същия период на предходната година, което е най-високата стойност от над 24 години. Този ръст няма да повиши покупателната способност на служителите и няма да доведе до реална конвергенция спрямо средноевропейските стандарти на заплащане, но поне ще има компенсиращ ефект върху вече загубени възможности на хората, които не са спрели да изпълняват своите служебни задължения в сложната икономическа конюнктура през последната година“, пише още в декларацията на КНСБ, подписана от президента Пламен Димитров. 

ГЕРБ също не са съгласни с промените в бюджета. Те настояват правителството да изтегли проекта на държавен бюджет или да го преименува. Предложението направи бившият финансов министър Кирил Ананиев, като го аргументира с факта, че вече кабинетът е заявил намерение да актуализира финансовата рамка през лятото. По този начин законопроектът, чието разглеждане започна на второ четене, няма да е годишен бюджет, допълни Ананиев „Ако не се приеме правителството да оттегли своя бюджет за 2022 г. и да го представи в срок до 30 март, когато изтича първият законопроект, който изтеглихме, наименованието на този бюджет да бъде Базов бюджет на Република България за 2022 г.“

Председателят на парламента Никола Минчев обясни, че първото предложение е недопустимо по правилник, но не подложи на гласуване и втория вариант, иницииран от Кирил Ананиев. Дебатите по законопроекта се провеждат в присъствието на премиера Кирил Петков и голяма част от министрите.