0

П ревозвачи от цялата страна излязоха на протест. Блокираха ключови кръстовища в големи градове като Варна, Благоевград, Стара Загора, Кюстендил, Дупница, Пазарджик. От бранша имат няколко искания; настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата. 

В Благоевград протестират товарните превози, както и автобусните превозвачи по градските и междуградските линии. Градски и междуградски транспорт няма да има до 17:00 часа.

Тировете тръгнаха по АМ "Струма" от паркинга на 88-и километър, след като автомагистралата свърши, те с надути клаксони въртяха по двете кръгови. Междуградските автобуси поеха от Благоевград по Е-79 към Симитли, заради скоростта на придвижване от 20 км/час и невъзможността да бъдат изпреварвани, зад тях се образува колона от автомобили.

Засякоха се с товарните на кръговото между главния път и АМ "Струма", след което поеха по Е-79 към Симитли с ниска скорост на придвижване. Междувременно градският и междуградският автобусен транспорт спря в 9:00 часа сутринта, а автобусите по градските линии шестваха по улиците на областния град в колона, без да превозват пътници.

Представители на транспортния бранш в Стара Загора се включиха в протест в града. В момента камионите им затрудняват движението по главния път Стара Загора-Димитровград, който е подстъп към магистрала "Тракия". В протеста се включиха и автобусни превозвачи. 

Превозвачите във Варна също се включиха в националния протест. Превозвачите се събират основно с товарни автомобили на всички входни пунктове на града. Протестните действия се организират от Камарата на автомобилните превозвачи в България, които настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата.

Заради протест на превозвачите до 17:00 часа няма да се изпълняват автобусните превози по линията Кюстендил – София и обратно. Конфедерацията на автобусните превозвачи е изпратила писмо до кмета на община Кюстендил, с което са уведомили oбщината, че заради обявените протестни действия от страна на синдикалните транспортни работници и браншовите организации в транспорта спира обслужването на  автобусните линии от Кюстендил за София, изпълнявани от "Юнион Ивкони".

От 10:00 до 12:00 часа се преустановяват всички автобусни превози на територията на община Дупница. Фирмите, които обслужват транспортните пакети от квотата на община Дупница, ще се включат в 10:00 часа, като до тогава ще изпълняват курсовете си по разписание. Причината за по-късното включване са матурите, като превозвачите не искат да създават проблеми на учениците и родителите им. До 12:00 часа се преустановяват курсовете по междуградските и междуселските транспортни схеми, след което движението ще бъде възстановено по разписание.

Превозвачи от Пазарджик се присъединяват към националния протест, съобщиха от фирмата. В града "Тролейбусен транспорт Пазарджик" АД и "Хебър Бус" АД - обслужващи вътрешноградския транспорт в областния център, ще се включат в националния протест на превозвачите. Ограничения в транспортното обслужване ще има от 09:00 до 13:00 часа.