0

П редстоят структурни и функционални промени в Министерството на вътрешните работи. Това каза силовият министър Бойко Рашков по време на заседанието на ресорната комисия в Народното събрание.

"Структурата на министерството е твърде тежка и включва звена, които нямат полицейски функции. Такова звено е Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Друг пример е МВР-болницата“, каза Бойко Рашков.

По думите му има различни виждания за това дали пожарната да остане към МВР или да бъде обособена в самостоятелна агенция. Другата структурна промяна е МВР-болница да премине към Министерството на здравеопазването. Той подчерта, че решението ще бъде взето след дискусия и гласуване в парламента.

„Ще бъде направен анализ на натовареността на различните областни дирекции в страната. Там, където е необходимо, ще бъдат прехвърлени служители“, съобщи още министърът.

Той даде пример с РПУ-Шабла, което натовареността на служителите не била голяма, особено в зимните месеци.

„Друга структура в МВР е Дирекция КИАД (Координация и информационно-аналитична дейност), която трябва да се занимава с информация. Когато не отговаря на функциите си това е доста притеснително. Там са вземани всякакви специалисти, които нямат никакъв опит“, отчете Рашков.

Той успокои, че не се предвижда мащабно уволнение на кадри, а преструктуриране.

„Искаме да има състав, който да посещава и малките населени места“, каза вътрешният министър.

Тъй като МВР не може да осигури полицейско присъствие навсякъде, ще се инвестира във видеонаблюдение, стана ясно от думите му.