• 3 ареста от началото на акцията срещу купуване и продаване на гласове 
  • Бивш вътрешен министър разговарял с шеф на ОДМВР в болничен

Готви се масов изборен туризъм и манипулиране на парламентарния вот. МВР работи по близо 100 сигнала за купуване на гласове на предстоящите избори. Това съобщи министър Бойко Рашков, след като тази сутрин започна полицейска операция в цялата страна срещу изборната търговия. 

  • 3 ареста от началото на акцията срещу купуване и продаване на гласове 
  • Бивш вътрешен министър разговарял с шеф на ОДМВР в болничен

Готви се масов изборен туризъм и манипулиране на парламентарния вот. МВР работи по близо 100 сигнала за купуване на гласове на предстоящите избори. Това съобщи министър Бойко Рашков, след като тази сутрин започна полицейска операция в цялата страна срещу изборната търговия. 

Полицаите на терен ще противодействат и конвенционалната престъпност, както и ще работят по установяването на лица, обявени за общодържавно или международно издирване. По местата, за които има най-много сигнали за опити за търговия с гласове, ще бъдат изпратени скужители на жандармерията. 

"Целта е да предприемем ответни действия по отношение на тези, които се подготвят да изкривят политическата картина у нас и да се постигнат нереални резултати в изборния ден и да не се отчете правилно гласа на всеки гражданин", заяви Рашков.

Той бе категоричен, че Министерството на вътрешните работи няма да се примири с "тази уродлива политическа практика у нас да се продават и да се купуват гласове". За тази цел ведомството ще противодейства на тези престъпления с всички законови средства и с максималния полицейски състав. На денят на предсрочните парламентарни избори - 11 юли,

20 хил. униформени ще са на крак. 

Рашков разкри още, че в момента се работи по сигнал за секция в чужбина, където се подготвя фалшификация на предсрочните парламентарни избори. 

"В момента се прави опит в една централноевропейска държава да съставят секция и там да гласуват български граждани, които не се намират на територията на тази страна. В контакт сме със съответните служби и ще предотвратим тези опити", коментира още министърът на вътрешните работи, като впоследствие уточни, че тази държава е Германия. Установено е лице, което е изготвяло заявления за откриване на фиктивна  избирателна секция в съответния район.

Оказва се, че лицата, които уж са изготвили заявленията, не подозират за това. 

По думите на Рашков се готви и изборен туризъм не само от Турция, но и от Македония. Рашков обвини бивш вътрешен министър, че е участвал в разговори с бивш областен управител и полицейски шеф. Целта, според Рашков, била контролиран вот.

"В Кюстендил един бивш министър на вътрешните работи е правил тези дни събиране

с един бивш областен управител и с един излязъл в болнични - болен за работа, но не и за такива сбирки. Обсъждали са как да привлекат 15 хиляди македонци с българско гражданство, които да гласуват у нас", информира още той. 

Силовият министър в служебното правителство разкри още, че се работи по информация за изборен туризъм в доста населени места. От думите му стана ясно, че целта е на един адрес да се концентрират голям брой български граждани, които да гласуват на 11 юли.

Известен политик от миналото пък е засечен да организира купуването на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско. "Те са показали на последните избори завиден в тази насока резултат. Става дума за купуване на гласове за една партия от известен етнос", разкри още Рашков.

От началото на акцията, която започна тази сутрин пък

полицаите са разкрили 2 случая на изборни нарушения -

и двата на територията на Областната дирекция на МВР в Бургас. 

Единият е от с. Екзарх Антимово, където при претърсване на жилище е открит мобилен телефон със снимки на лични карти на 31 лица. На тях им било обещано да получат по 80 лв. на глас, ако гласуват за точно определена партия на вота на 11 юли, а в случай, че гласува цялото семейство - 20 лв. бонус. Соченият за извършител на деянието е арестуван. 

При втория случай са претърсени два адреса, в които са намерени списъци с лица, които били длъжници на определен лихвар. На тях им е било обещано да се опрости целият или част от дълга, ако гласуват за една определена партия. По този случай закопчаните са двама. 

Видео от брифинга вижте тук:

Няколко часа след брифинга твърденията на Рашков бяха коментирани от бившия министър на вътрешните работи Христо Терзийски. Във "Фейсбук" профила си той написа следното: