0

М айки от Сливен сигнализират за недопустими ситуации в педиатричното отделение на болницата в Сливен. Майка разказва за небивало отношение към бебета оставени за лечение. Първо майки на невръстни бебета на 2-3 месеца били принуждавани да оставят децата си сами в болницата под предлог, че няма място за тях в отделението. Бебетата били връзвани за краката и ръцете и били посещавани на три часа, независимо дали изпадат в неистов рев. 

Сигналът бе подаден късно вечерта 21 февруари от Мария Георгиев във ФБ – групата „Мамите на Сливен“, която написа:“… От сега казвам, че не търся изява (не държа да бъда знаменитост) не го пиша и защото ми е скучно точно в този час! Мога да приложа и снимка на това което ще опиша, но не мисля, че ще е удачно и правилно! Лежа в детско отделение с моята дъщеричка от петък! Когато ни приемаха в същия ден, имаше 2,3 майки които също дойдоха за приема с децата си (бебета, на не повече от 2,3 месеца) докторите им казаха, че няма място в цялото отделение и, ако искат да поемат лечението да оставят само децата си, а те да си тръгват. Едната майка даже предложи да си плати само и само да остане до невръстното си дете, те и отказаха (нямало място)... Както и да е, нас ни настаниха на втория етаж от дясната страна, точно където държат тези самотни бебета! …

Който има сърце, душа, чувства) искам някой да ми каже това нормално ли е, бебетата да са вързани с двата крака и двете ръце за кошарите (да не могат да мърдат през целия си престой в болницата, който е от 5 до 10 дни) да ги оставят да реват с часове... Влизат някои през 3 часа да ги хранят, единия ден даже забелязах, че и през три часа не влизат. В момента, става около 2 часа плътно, едно от бебета (3 месеца) реве, та се къса...

Детето е със корички в нослето, което допълнително затруднява дишането му... Много се притесних, тръгнах да търся медицинско лице, защото при нас в нашия сектор няма никой. Качи се една сестра, естествено раздразнена, че някой я притесни, и не да се загрижи за детето (защото това им е работата) ами започна да ми вика, че не било моя работа да ходя при бебетата, те са били бебета така си плачели. Това било тяхна работа на персонала да ги гледат, не моя...

Не мога да си обясня, защо работиш нещо което не можеш и е без желание! Колко още неща мога да напиша... Как децата стоят по 10 дни (уж се лекуват) а накрая се прибират по болни от тук, от колкото са влезли (ама ще стане дълго и ще се измести от темата) Моля, някой по образован да ми каже, това нормално ли е? Така ли трябва да се гледат деца, като се оставят да реват до припадък и докато не им остане глас, вързани с четири крайника?“.

Само за броени часове под този пост се появиха 219 коментара, голяма част от които подкрепят написаното, а 186 души го споделиха.

От болницата признават, че има подобна практика, но тя се нарича фиксиране и се използва за ограничен период от време, когато бебетата са сами. Здравното заведение разпространиха официална позиция, в която се казва:“ Ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен изразява своето дълбоко огорчение за тиражирани в публичното пространство твърдения и внушения по отношение на Детското отделение, които уронват престижа на болницата, където работят професионалисти, отдадени на своите пациенти. Със заповед на директора е назначена вътрешна проверка, РЗИ и други институции също са сезирани по случая.

В лечебните заведения е практика да се прилага имобилизиране /връзване/ на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лечение в болница. Причината е, че децата не могат да пазят системите си сами и по този начин се предотвратяват физически травми, свързани с непрекъсната смяна на абокати. Прави се единствено и само в полза на децата, защото по този начин не могат да се наранят и не се налага непрекъснато да се търси венозен източник. Имобилизацията е типична за реанимационните отделения и за деца, които постъпват без придружител. Същите са на мониторен контрол, инфузионна терапия и кислородолечение… В момента Детското отделение е с голяма натовареност и намален персонал заради болни от КОВИД – медицински сестри и лекари. Въпреки това за децата непрекъснато се полагат адекватни грижи и се прилага необходимото лечение.

В интензивния сектор се лекуват изключително тежко болни деца, които са с дихателна недостатъчност, хронични дегенеративни заболявания, деца с остро възникнали състояния като медикаментозни отравяния или гърчове. В момента секторът е почти с изчерпан капацитет и е един от най-натоварените. За изминалата година през отделението са преминали 1 309 пациенти.

В Детското отделение при МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен се лекуват деца не само от Сливен, но и от Ямбол, Бургас, Сунгурларе, деца с остри чревни инфекции, които са обект на инфекциозните отделения. Тук е открит единственият детски КОВИД-сектор, където се настаняват деца с по-тежки инфекции от Сливен и Ямбол. С подобни оплаквания идват и деца от Бургаска област.“

Разпоредена е и проверка на сигнали за необичайно отношение към бебета в педиатричното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, които са били връзвани часове наред, съобщи говорителят на сливенската районна прокуратура  Христина Блецова. Проверката е възложена на ОД на МВР, тя трябва да бъде реализирана в двумесечен срок, след което ако бъдат събрани достатъчно данни за извършено престъпление или нарушаване на медицинското стандарти ще бъде образувано досъдебно производство срещу конкретно лице. Прокуратурата се е самосезирала след публикации в различни издания.

Фейсбук