Б ългарски екип поставя култовия роман на Джордж Оруел „Животинска ферма“ с американски актьори на професионална сцена насред Манхатън, съобщи Калина Вагенщайн от фондация „АРТ ОФИС“, която администрира програмата за българо-американски обмен в областта на изпълнителските изкуства.

Български екип поставя култовия роман на Джордж Оруел „Животинска ферма“ с американски актьори на професионална сцена насред Манхатън, съобщи Калина Вагенщайн от фондация „АРТ ОФИС“, която администрира програмата за българо-американски обмен в областта на изпълнителските изкуства.

Постановчик на експерименталната куклена пиеса е Веселка Кунчева, сценограф е Мариета Голомехова, а музиката е на композитора Христо Намлиев. В образите на Оруел ще се превъплътят 17 актьори - студенти от нюйоркското “ Pace School of Performing Art“. Премиерата на спектакъла, в който основно изразно средство ще бъде глината е предвидена за 24 септември. В момента постановчиците и актьорите сглобяват отделните етюди на сцената на старозагорския държавен куклен театър, където се провежда за десети път международна творческа лаборатория – ателие. Същият екип през следващата година ще постави за пръв път у нас на старозагорска сцена още едно култова заглавие на Оруел, антиутопията му „1984“, съобщи в аванс директорът на старозагорските кукленици Дарин Петков.

„Романът на Оруел „1984 „ е като скалпел, който разрязва човешката същност, за да открие какво ни е превърнало в чудовищата, които сме…Ще се опитаме да се върнем назад в процесите на човешкото евоюлиране и да разберем защо човекът е избрал смъртта си.Защо се е превърнал в мъртва марионетка на самия себе си.Защо марионетката е по-жива от кукловода си? Има ли път назад?“, коментира още Петков.

До сега в България „Животинската ферма“ е поставена еднократно през 2001 година като дипломен спектакъл и пак в Стара Загора, припомни той.