0

И махме много добри срещи снощи с Еманюел Макрон, Марк Рюте и Олаф Шолц. И в трите срещи си поставихме директни задачи. Това каза премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел. 

“С френския президент говорихме за сътрудничество в посока влакови линии и ЖП транспорт. С немския канцлер говорихме за немски инженери и български магистрали, за да може да използваме тяхното качество и да го пренесем в България. С Марк Рюте говорихме за Шенген”, каза още Петков. “Проблемът е, че през годините за доста от нещата сме лъгали, сега те ни нямат доверие. Трябва да го спечелим и да покажем, че Българското правителство прави това, което обещава. Всички знаем приказката за лъжливото овчарче.”

По думите на премиера “номинално сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме ефективно”. “Това означава да нямаме контрабанда по границите, да имаме контрол на европейската граница. Аз обещах, че ще започнем сериозен диалог и работа в сферите, които те виждат като социални дефицити. Хората искат резултати, нашите европейски партньори - също”, заяви Петков.

По думите на Петков предстои посещение на египетското правителство в България. “Ще направим посещение на египетското правителство в България, за да видим каква част от нашето производство ги интересува във военната промишленост, а от тяхна страна - те могат да ни дадат възможност за закупуване на втечнен газ от Египет”, каза още премиерът. “С германското и френското правителство ще направим работни срещи, за да материализираме този добър старт”, допълни Петков.