0

Б ългария отбелязва 6 май - Деня на храбростта и празник на Българската армия. Тази година няма военен парад. Празникът ще бъде отбелязан с традиционния Водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин в София. Водосветът започна в 9:00 ч. При изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена на Българската армия. Президентът ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин, след което ще се състои тържествения марш на представителните роти на въоръжените сили. Преди началото на церемонията той отправи приветствие по случай празника.

Това ще бъде третата година без традиционния парад за Гергьовден. През 2020 г. и през 2021 г. събитието беше отменено заради пандемията от COVID-19.

Отделни военни демонстрации обаче ще има в цялата страна. Военнослужещите от Сухопътните войски ще покажат своите умения на учебния полигон „Ново село”. Военновъздушните, пък, ще бъдат на летището в Граф Игнатиево. Специалните сили ще демонстрират свои способности на полигона „Црънча”, а във Варна и Бургас демонстрации ще покажат Военноморските ни сили.

В Президентството ще има ден на отворените врати. В 10:00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще приемат в кабинетите си първите гости.

Посетителите ще имат възможност да разгледат Гербовата зала на „Дондуков” 2, президентската библиотека, както и кабинетите на президента и на вицепрезидента. Ден на отворените врати има и в Националния исторически музей.