0

Б ългаринът Нишан Джингозян  беше на крачка от успеха да стане общински съветник в Лондон, след като не му достигнаха само 400 гласа на местния вот на 5 май. Той беше номиниран от Лейбъристката партия на Великобритания в район Енфийлд и е първият българин, който изобщо се е кандидатирал досега на тази позиция.

„Загубихме, но се очакваше в този район. В личен план - пето място от всички кандидати от всички политически партии. Само 400 гласа разлика между мен и първото място, от 10 000 гласували. Като участие за първи път и без лоби, каквито другите общности имат, не е зле за страст“, коментира Джингозян пред „Телеграф“. Той е категоричен, че няма да се откаже и ще се включи в следващата надпревара след четири години.

„Много често дори, ако някой се премести в друг район, се организират междинни избори. В това се целим сега“, каза още той.

Представителство

Джингозян уточни, че Енфийлд е голям район, в който живеят и много българи-около 25 000. Но в подрайона, в който беше номиниран, са малцина. Затова е разчитал предимно на подкрепата на местни. Причината да се кандидатира във вота пък е, че 320 000 сънародници са подали документи за статут на уседналост във Великобритания, а в същото време нямат представителство на политическо ниво.

„Българската общност бе идентифицирана като приоритетна от кмета на Лондон, а нямаме представители в държавния сектор, което е голям проблем. Реално не можем да участваме във вземането на решенията. Бил съм 14 години в общинската администрация и досега съм срещал една единствена българка да работи в системата“, обясни той.

Джингозян е роден във Варна, но живее от 23 години в Лондон. Завършил е Техническия университет в морската ни столица, но след това и университета „Кингстън”. Основател е на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон.

Сондажи

Сънародникът ни е гласувал по пощата няколко дни преди вота.

„Не знаех как точно ще се развият нещата, защото през определен период от време границите на избирателния район се променят. А такива промени са нанесени скоро и затова нямаше данни какви са тенденциите. Няма и локални прочувания, само национални. Сондажите бяха в полза на лейбъристката партия. Но въпреки че този път не успях, няма да се откажа“, категоричен бе той.

*Очаквайте интервю с Нишан джингозян в следващите броеве на „Телеграф“.