0

С траната ни улеснява приема на чуждестранни студенти в българските висши училища. Това стана възможно с промени в Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висши училища, одобрени от правителството днес, съобщиха от образователното министерство.

При кандидатстване в наш университет вече няма да се изисква представяне на медицинско свидетелство. Този документ създаваше пречки на студентите, тъй като трябваше да се издаде в едномесечен срок преди датата на кандидатстване и да се завери от съответните органи в чуждестранната държава.

Досега кандидат-студентите представяха в БГ вузовете копие от диплома за завършено средно образование и документ от орган в държавата, в която е издадена съответната диплома. Занапред пред университетските власти ще може да се използва удостоверението за признаване на средно образование, придобито в училище на чужда държава, което се издава от Регионалното управление на образованието въз основа на представени документи от чуждата държава.

Отделно вузовете трябва да предоставят предварително информация за балообразуващите предмети и приемни изпити за съответната специалност. Тази промяна ще улесни кандидат-студентите и ще им даде повече време за избор на бъдещо обучение, обясниха от просветното ведомство.