0

75 000 туристи ще се качат на ски за последно. Това коментира пред „Телеграф“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той изтъкна, че заради ученическата ваканция сега се очаква ръст на пътуванията. 60 000 ще са българите, които ще посетят зимните ни курорти в края на сезона, тъй като приключва след седмица. Още 15 000 пък са чужденците, които ще дойдат на почивка у нас в зимните ни курорти. Те ще са най-вече от съседните страни - Северна Македония, Румъния, Сърбия, но ще има туристи от Великобритания и Испания. Драганов уточни, че с най-дълъг пакет по принцип са англичаните, които почиват у нас по седмица. Румънци и северномакедонци пък идват на ваканция за уикенда. Най-предпочитан за почивка е Банско, след това Боровец и Пампорово.

Оферти

За да привлекат клиенти за последно, хотелиери вече намалиха цените. „Това е очаквано, тъй като сме в края на сезона и конкуренцията е голяма. В същото време има повече предлагани легла от желаещи. Затова и трябва да имат по-примамливи оферти“, каза Драганов.

Двойно повече туристи в сравнение с миналата година са били на ски в курортите ни тази зима. „Освен на ски, те са предпочитали още спа, уелнес и културен туризъм“, коментира Драганов.

Офертите за престой в зимните курорти в последните дни на сезона са намалени с между 10 и 20 на сто. В някои места за настаняване пък предлагат безплатна нощувка, при резервиране на 3 или четири. От 45 до 120 лева на ден излиза хотелът на човек, като при някои е включена закуска, а други предлагат още обяд и вечеря. По-скъпо излиза на местата, където има вътрешен басейн с топла вода, както и джакузи и други екстри. За любителите на спа част от хотелите предлагат услуга топла каца с вода отвън, която е 38 градуса.

Лифт

Заради скъпия ток тази година намалението на лифт картите в края на сезона е минимално. В част от курортите то е в рамките на 7-8 лева, а в други няма. Така в Банско картата за един ден е 79 лева, а на Витоша – 45 лв. В Пампорово и Боровец цените са съответно по 62 лева и 75 лева.